Blogi

Mauno Koivisto - sangen tavallinen nuori

Lukaisinpa tuossa Tapio Bergholmin Mauno Koiviston nuoruudesta kertovan elämänkertateoksen Kiihkeä Koivisto, joka ilahdutti minua suuresti, koska en tunne itseäni enää hirveän huonoksi ihmiseksi. Koivistosta on nimittäin rakennettu jonkinlaista sankaritarua, joka varmasti oikein onkin, mutta Bergholmin kirja antaa kuvan sangen tavallisesta nuoresta, joka ei lapsena kyvyillään häikäissyt ja joka nuorukaisena poltti tupakkaa ja joi viinaa siinä missä toisetkin..

 

Mauno Koiviston kansakoulumenestys oli vaatimaton. Yleensä kansakoulutodistuksen keskiarvo pyöri vähän kutosen paremmalla puolella, tosin päästötodistuksen keskiarvo oli kuitenkin 7,40. Aikuisopiskelijanahan Koivisto menestyikin sitten erinomaisesti, koska silloin hän ei nähnyt enää nälkää. Koivisto aloitti oppikoulun iltalinjan 21-vuotiaana ja väitteli tohtoriksi 11 vuotta myöhemmin.

 

Koivisto itse arvelee heikon kansakoulumenestyksensä johtuneen aliravitsemuksesta. Aliravitsemus saattoi aiheuttaa myös sen, että hän oli koulussa melkoisen kiltti poika, koska ei jaksanut tapella. Koiviston koulumenestyksen rasite oli myöskin se, että hän oli syntynyt aivan vuoden lopulla, joten hän meni kouluun jo kuusivuotiaana. Tässä yhteydessä kannattaa kuitenkin muistaa se, että vaikka Koiviston koulumenestys oli sangen keskinkertainen, ei hän menestynyt opinnoissaan juurikaan huonommin kuin tuleva kilpailijansa Kalevi Sorsa, jonka keskikoulun päästötodistuksen keskiarvo oli 5,7. 

 

Kotiolotkaan eivät kannustaneet Koivistoa koulumenestykseen. Koiviston äiti kuoli Maunon ollessa kymmenvuotias, jonka jälkeen työmies-isä hankki nelihenkiselle perheelleen 12 m2 asunnon, eli tilaa oli peräti kolme neliötä asukasta kohti, joten läksyjä ei pystynyt rauhassa tekemään. Nykyajan ihmisestä moinen tilanahtaus tuntuu käsittämättömältä, varsinkin kun Turku kuitenkin jo siihen aikaan Suomen vaurainta seutua.

 

Virikkeitä yhteiskunnalliseen ajatteluun Mauno Koivisto sentään kotoaan sai, koska isä oli kiihkouskovainen ja isoveli kiihkokommunisti. Työmies-isä ei muuten suostunut liittymään ammattiyhdistykseen, vaan liittyi sen sijaan suojeluskuntaan, joka siihen aikaan oli perheen asuinympäristössä hyvin epätavallinen ratkaisu työmieheltä.

 

Maunon isoveli Joel ei sen sijaan liittynyt suojeluskuntaan, vaan hän liittyi Suomen ja Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seuraan ja sillä saattoi olla se vaikutus, että tuleva presidentti kotiutui armeijasta ihan tavallisena sotamiehenä, vaikka oli rintamalla alusta loppuun pahoissakin paikoissa ja vaikka oli yksi komppanian parhaista ampujista, jonka vuoksi hänelle uskottiin käytettäväkseen pikakivääri.

 

Koivisto ei ollut kuitenkaan ampujana SKP:n puheenjohtaja alikersantti Aarne Saarisen luokkaa, joka voitti komppaniansa ampumamestaruuden, vaikka mukana oli kivääriammunnan maailmanmestari luutnantti S. O. Lidgren. Saarinen ampui tasan 200, mutta maailmanmestari Lindgren joutui tyytymään 197 pisteeseen.


Kommentit (0)Hirveä loukkaantuminen

Vaikka myönnän, että elämä on vain osa jalkapalloilua, niin olen päätynyt yön yli nukuttuani siihen, että jalkapalloilua pitäisi kansanterveydellisistä syistä pyrkiä rajoittamaan maassamme. Olen tällä hetkellä samoilla linjoilla kuin Suomen johtava urheilufilosofi ja rotuhygienisti Lauri "Tahko" Pihkala aikoinaan.

 

Pihkala oli nimittäin sitä mieltä, että jalkapalloharrastuksessakaan ei ole mitään pahaa, kunhan sen vain aloittaa vasta 20 ikävuoden jälkeen, kunhan nuorimies on siihen asti harrastanut monipuolisesti muuta liikuntaa ja kun muistaa, että ihmisen jalka on suunniteltu vain taaksepäin tapahtuvaa potkimista varten, joten jalkapalloa saa potkaista vain kantapäällä. Sekin Pihkalan ohje nuorten jalkapalloilijoiden kannattaa muistaa, että on parempi, että nuorimies urheilee ja ryyppää, kuin vain että ryyppää.

 

Mielipiteeni jalkapalloilun suhteen käänsi Ilves-TPS-ottelussa ihan tavallisessa pelitilanteessa tapahtunut Ilari Mettälän loukkaantuminen, joka tapaturma on nyt videolla koko maailman katsottavissa. Itse herkkänä ihmisenä olin pyörtyä tapahtuman  nähtyäni,  enkä näin ollen suosittele alla olevaa videotallennetta erityisen herkille ihmisille.

 

https://www.youtube.com/

watch?v=apqmnqGD1Uk

 
Kommentit (0)Kups jaksaa jaksaa

Kups vain jaksaa jaksaa, vaikka olen jo monta kertaa epäillyt, ettei joukkue jaksa jaksaa kiivasta ottelutahtiaan, jonka Euro-liigan menestys on aiheuttanut. Äsken kuopiolaiset hankkivat Ahvenanmaalta seitsemännen perättäisen voittonsa, vaikka tällä kertaa pelivastuuta annettiin niille miehille, jotka yleensä istuvat vaihtopenkillä. Voittonsa myötä Kups nousi sarjakärkeen, vaikka on pelannut ottelun toisena olevaa HJK:a vähemmän.

 

Epäilen, että Veikkausliigassa Kupsilla on jäljellä enää kuusi ottelua, koska koronatilanne saattaa lopettaa Veikkausliigan jo lokakuun lopulla, jolloin joukkueet ovat kohdanneet toisensa kaksi kertaa. Niinpä Kuopioon taitaa olla tulossa neljäs perättäinen SM-mitali, sillä Kupsin mitalia uhkaavien Interin, Hongan ja Hifk:n otteet ovat hiipuneet jo siihen malliin, että joukkueet ovat jo kymmenisen pistettä kuopiolaisten perässä.

 

Nyt vaikuttaa sitä, ettei edes Veikkausliigan parhaan pelaajan Ilmari Niskasen siirtyminen Keski-Euroopan rahakentille, estä Kupsin menestystä.  Kummalliselta Niskasen tapauksessa on se, että vaikka hän maaottelussa Walesia vastaan ohitteli näyttävästi Englannin Valioliigan puolustajia, niin mies jatkaa uraansa vain Saksan kolmannella sarjatasolla, jota voisi kutsua maakuntasarjaksi. Kaipa asia kertoo jotain maamme ammattijalkapalloilun tasosta ja varsinkin palkkatasosta.

 

Toivottavasti Niskanen jatkaa kuitenkin maajoukkueessa. Tällä hetkellähän tilanne on se, että kolme parhaiten Euroopan rahakentillä menestynyttä suomalaista kenttäpelaajaa, eli Roman Jeremenko, Niklas Moisander ja  Perparim Hetemaj, eivät ole maajoukkueen käytettävissä - ilmeisesti maaotteluiden vaatimattomat päivärahat eivät innosta miljoonamiehiä.

 

 

 


Kommentit (0)Tohvelisankarit

Palataan vielä kerran Suomen viimeisestä tosimiehestä kertovan kirjan pariin. Lasse Lehtinen oli valmistellut vallan puheen Kalervo Kummolan 70-vuotisjuhliin, mutta se jäi pitämättä, koska itse juhlakalu ei halunnut kuulla puheita. Lehtisen puhe olisi kuitenkin ollut lyhyt ja ytimekäs.

 

Puheessa olisi ennakoitu sitä tilannetta, kun Kummola sitten joskus vuosikymmenten kuluttua astelee taivaan portille, siellä onkin vastassa peräti kaksi porttia. Toisen portin luona on kyltti "Tohvelisankareille" ja toisen "Tosimiehille". Tohvelisankareiden portin luona on valtava jono, mutta toisella portilla seisoo vain Kalervo Kummola yksin.

 

Pyhä Pietari tulee oikein ihmettelemään:

-Herra Kummola. Kaikki muut seisovat tuolla toisessa jonossa, mutta te olette täällä yksin. Miksi?

-Tuula käski.

 

Ilmeisesti puheen Tuulalla tarkoitetaan Kalen vaimoa Tuula Kummolaa.


Kommentit (2)Meiltähän tämä käy

Kupsin eilistä voittoa hehkutetaan mediassa ja kerrotaan, miten kuopiolaiset voittivat Liettuan mestarin Suduvanin vakuuttavasti. Minustakin, joka kymmenien muiden innokkaiden jalkapallon ystävien kera tirkisteli ottelua aidan raoista, koska pääsylippuja ei myyty, kotijoukkueen voitto oli vakuuttava, sillä Kups teki kaksi maalia, vaikka sillä ei ollut oikeastaan yhtään kunnollista maalintekopaikkaa ja Suduvan ei tehnyt yhtään, vaikka sillä oli kaksi selvää maalintekopaikkaa.

 

Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että liettuan mestari Suduvan ei ole viiteen viikkoon pelannut yhtään ottelua, kun taas Kupsin ottelutahti on ollut ja tulee olemaan ihan älytön. Seuraavan kahden viikon aikana joukkue pelaa kuusi ottelua, joista yhden Romaniassa asti. Nähtäväksi jää, miten joukkueen kunto kestää. Hyvin se on tähän asti kestänyt, koska norjalainen veteraanivalmentaja on pistänyt joukkueen tiettävästi ulkoilemaan ihan norjalaismalliin.

 

Ja sitä paitsi kuopiolaiset jalkapalloilijat ovat kuuluja kunnostaan. Esimerkiksi 1970-luvulla Hankkijan putkimiehenä päätoimenaan ja Kupsin päävalmentajana sivutoimenaan toiminut Martti Räsänen, joka muistetaan siitä, että hänellä oli ottelujen aikana tapana pureskella kiviä, sovelsi valmennustyössään maamme kestävyysjuoksijoiden ja -hiihtäjien omaksumaa tyhjennysharjoitusmenetelmää ja niinpä joukkue juoksi itsensä kerran viikossa vähää vaille tajuttomaksi. Ja toinen legendaarinen valmentajapersoona Gunnar Boman juoksutti joukkuettaan ylös ja alas Puijon portaita ja jos joku lintsasi, sai hän harteilleen itsenä Gunun, joka ei ollut mikään pieni mies.

 

Eilisessä Kupsin historian tärkeimmässä ottelussa oli aidan takana tunnelma korkealla. Kupsia kannattaneet nuoretmiehet joivat innokkaasti olutta, sillä sitähän saa pusikossa vapaasti juoda, mutta mitään rähinäkaljaa se ei ollut. Laulattamaan se kuitenkin pisti ja kuulosti siltä, että Kups on saanut uuden kannatuslaulun entisen verihuuruisen japanilaiseen sotahuutoon pohjautuvan Banzai-laulun sijaan ja nyt lauletaan kovan paikan tullen Esa Pakarisen tunnetuksi tekemää Meiltähän tämä käy-viisua, jonka voi palauttaa mieliinsä tästä:

 

https://www.youtube.com/watch?v=7F9htKHIayA

 

 

 


Kommentit (2)1-5 / 4583 Seuraava sivu >>