Blogi

Blogi >>
Kups ja korona

Pelottavan vahvasti aloitti Kups Veikkausliigan. Vaikka joukkue voitti mestaruuden viime vuonna ja on sijoittunut kolmena viime vuotena peräkkäin mitalille, on kuitenkin kulunut jo viisi vuotta siitä, kun joukkue edellisen kerran voitti liigan avausottelun.

 

Nyt se kukisti kuitenkin perinteisen kovan vastustajansa Helsingin IFK:n selvästi 0-3. Ensimmäisen 14 peliminuutin aikana joukkue loi kolme vaarallista maalintekotilannetta ja viimeisteli jokaisesta näyttävän täysosuman. Jalkapallokielellä Kups viimeisteli kliinisesti. Jopa radion helsinkiläinen selostaja ihasteli kuopiolaisten otteita. Nähtäväksi jää, onko joukkueen kunnonajoitus tällä kaudella pielessä, kun jo avausottelussa peli kulki mallikkaasti.

 

Sen sijaan Helsingin Sanomat eivät keskiviikon numerossaan, jossa se arvio tylevaa Veikkausliigakautta, ei arvostanut Kupsia, vaan ennusti joukkueen jäävän kolmanneksi, joka sekin olisi hyvä sijoitus, koska harva on se kerta, jolloin veikkausliigajoukkue on neljä kertaa peräkkäin ollut mitalilla.

 

Hesari ennusti Hjk:n voittavan sarjan ja sikäli näkemys on perusteltu, että Hjk:n pelaajabudjetti on kaksinkertainen Kupsiin verrattuna. Tosin kyllä Kupskin on suomalaisittain rikas seura, sillä sen kokonaisbudjetti on 2,7 miljoonaa euroa ja liigajoukkueista toiseksi suurin. Ilmeisesti Kuopiossa on laskettu paljon rahakkaiden Euro-pelien varaan ja nyt on ilmeinen vaara, että Eurokentiltä ei Kuopioon tule koronan vuoksi tuloja, vaan enemmänkin menoja. 

 

Ja sekin vaara leijuu Veikkauliigan yllä, että koronan toinen aalto tulee ja sarja jää kesken. Tai vaikka sarja ei jäisikään kesken, niin jos joukkueesta joku sairastuu koronaan, saattaa koko joukkue joutua karanteeniin. Jos näin tapahtuisi Kupsin kohdala, niin seuran keskeinen vaikuttajahenkilö pankkiiri Ari Lahti, saattaa hyvinkin miettiä, etteikö miljoonista voisi päästä hauskemmallakin tavalla eroon, kuin sijoittamalla ne jalkapalloon. Hän saattaa hyvinkin siirtää Kupsille varatut tuet vaikka modernin taiteen museolle.

 

Katsokaapa kooste Hifk-Kups-pelistä alla olevasta linkistä. Moni jalkapalloilun ystävä saattaa hämmästyä, koska vaikka kyseessä on kotimainen ottelu, niin ainakin ajoittain se vaikuttaa ihan jalkapallolta, ja nuo maalit eivät ole mitään tsäkämaaleja, vaan ne ovat taidetta.

https://www.is.fi/veikkausliiga/art-2000006558847.html

 

 


Kommentit (1)Juomaan opettelemisesta

Jo lastenkirjailija Astrid Lindgren sanoi jossain syntymäpäivähaastattelussaan, että vanheneminen on paskamainen asia ja se on sattuvasti sanottu. Minustakin tuntuu siltä, että en enää muista, kuule tai näe ja ne asiat ovat vielä pientä sen rinnalla, että helvetilliset suonenvetokohtaukset vaivaavat, jos joutuu edes ajattelemaan työntekemistä.

 

Mutta Kuningasmetsuri-kirjasta opin lääkkeen ainakin suonenvetovaivaani. Nimittäin minun on opeteltava juomaan aikamiehen lailla. Kuningasmetsuri Jaakko Pessistäkin krampit vaivaavat, koska ammatti on vielä raskaampi kuin minulla, mutta hän on lääkitsee itseään juomalla kunnolla. Lämpimänä kesäpäivänä hänellä on ollut eväsjuomina metsässä kaksi litraa kahvia, litra maitoa ja hinkissä yli kuusi litraa mustaviinimarjamehua. Yhteensä siis lähes kymmenen litraa juotavaa eikä sekään tahdo aina riittää. Itse juon kuumana kesäpäivänä ehkä viides osan siitä mitä Pessinen, joten aion jatkossa keskittyä runsaaseen juomiseen.

 

Jututinpa joskus Siinailla rauhanturvaajana ollut miestä, joka oli vuoden 1973 sodan jälkeen ollut pelastamassa saarroksiin joutunutta Egyptin armeijakuntaa. Hän kertoi, että Siinain paahteessa mies kuivuu nopeasti hengiltä, ellei juo kahdeksaa litraa päivässä. Kolean Suomen kesässä ainakin metsuri joutuu juomaan vielä enemmän.


Kommentit (0)Kuningasmetsuri

Harva on se kerta, jolloin törmää Suomen kirjallisuudessa yhtä vaikuttavaan työnkuvaukseen, kuin mitä Risto Jussilan kirjaa Kuningasmetsuri lukiessaan törmää. Kirjan keskeinen vaikuttajahahmo on lappajärveläinen metsuri Jaakko Pessinen, joka harjoitti vaativaa ammattiaan 70-vuotiaaksi asti, eli noin 55 vuotta, ilman ainuttakaan sairaspäivää. Hän on todennäköisesti eniten moottorisahalla puita kaatanut ihminen maapallolla. Yhtä vaikuttavaa työnkuvausta olen viimeksi lukenut Kalle Päätalon tuotannossa.

 

Vahva mieshän oli Päätalon Kassukin, sillä hän sai esimerkiksi komppanian ainoana miehenä nousemaan tykin pyörät suorille käsille, mutta Pessinen on vielä riskimpi. Tämä 175-senttinen ja 75-kiloinen metsuri menestyi metsätöiden lisäksi hyvin myös sivulajissaan, eli voimamieskilpailuissa, vaikka oli puolet pienempi ja puolet nuorempi kuin kanssakilpailijansa. Ymmärrettävistä syistä hän oli ylivoimaisesti paras erikoislajissaan säkinkannossa, joka vaatii samanlaisia ominaisuuksia kuin tukinkanto.

 

Pessinen kantoi 180 kilon säkkiä hirmuiset 265,1 metriä, kun toiseksi tullut yli kaksimetrinen Juha-Matti Räsänen kantoi 163,1 ja maailmanmestaruudenkin voimamiehenä voittanut Janne Virtanen 156 metriä. Tässä yhteydessä on syytä korostaa sitä, että Pessinen oli hankkinut voimansa pelkästään metsätöissä ilman kuntosaliharjoittelua ja että ei hänkään tosin pärjännyt ilman kemiallisia lisäaineita, sillä joka suorituksen jälkeen hän nautti termospullosta puoli termarin hatullista kahvia sokeripalan läpi nautittuna. Pitkän metsurin uransa aikana hänen tavakseen oli tullut nauttia puoli termospullon hatullista kahvia aina sahaansa tankatessaan eli 5-6 kertaa päivän aikana.

 

Youtubesta löytyy muutamia videoita Jaakko Pessisen kyvyistä, esimerkiksi tässä hän vaihtaa autoon renkaan ilman tunkkia kannattelemalla autoa toisella kädellään ja vaihtamalla renkaan toisella.

https://www.youtube.com/watch?v=m3RcJ_9cQuA

 


Kommentit (0)Freddy Adu

Iltasanomissa oli mielenkiintoinen juttu jalkapalloilija Freddy Adusta, josta veikattiin viitisentoista vuotta sitten tulevan uusi Pele, kun hän vasta 14-vuotiaana USA:n nuorten maajoukkueen riveissä piti pilkkanaan muutaman vuoden vanhempia vastustajiaan. Nuorten otteluissa hän oli häikäisevän taitava, mutta sitten hän katosi julkisuudesta.

 

Viisi vuotta sitten tämä uusi Pele putkahti suomalaisten tietoisuuteen, kun hän siirtyi Kupsin riveihin. Tietysti hälytyskellojen olisi pitänyt silloin soida, että kaikki ei ole kunnossa, kun oikein maailmanluokan supertähti muuttaa Kuopioon. Eikä kaikki ollutkaan kunnossa, sillä mies itse oli niin rapakunnossa, ettei mahtunut Kupsin edustusjoukkueeseen, vaan palasi II-divisioon Kufussa tehden joukkueelle yhden, tosin sitäkin näyttävämmän maalin.

 

Adusta piti tulla maailman huippu, mutta niin ei käynyt, hän oli hyvä vain juniorina. Vähän samanlainen tapaus oli myös eräs Kupsin ulkomaalaistaustainen lahjakkuus, joka tuli tietoisuuteeni, kun hän esiintyi B-juniori-ikäisenä A-junnujen joukkueessa ja teki siinä pelissä Kupsin kaikki kuusi maalia ja hänelle luovutettiin ottelun jälkeen peräti kaksi knallia kahden hattutempun kunniaksi.

 

Mutta ei tainnut tulla hänestäkään Kupsin miesjoukkueeseen vahvistusta. Nyt vähän yli kaksikymppisenä hän näyttää edustavan Mikkelin Kissojen II-divarin joukkuetta. Freddy Adusta kertova jutun voi lukea alla olevasta linkistä.

 

 

https://www.is.fi/urheilulehti/parhaat/art

-2000006547579.html

 


Kommentit (0)Kotikenttäetu

No niinhän siinä kävi, kuten epäilikin ja Turun Inter eteni Cupin loppuotteluun niin että vain heilahti. Kotikenttäetunsa ja hyvän onnenkin vuoksi Inter voitti muutama päivä sitten Kupsin vain vaivoin rankkarikisan jälkeen, mutta tänään se murskasi FC Lahden 5-0 ja tietysti kotikentällään.

 

Itse olen pillilupiaskin kanteen laskeskellut, että kotikenttäetu vastaa keskimäärin lähes yhden maalin etua, joten asialle olisi tehtävä kiireesti jotakin. Ainakin kilpailu- ja kuluttajavirasto voisi puuttua tähän epäreiluun kilpailuasetelmaan, koska ammattilaisjalkapallossa on meilläkin kyse miljoonista, jotka nyt Kupsilta siis livahtivat sivu suun.

 

Olen jyrkästi sitä mieltä, että Suomen Cupin loppuvaiheen ottelut tulisi pelata molempien joukkueiden kotikentillä ja loppuottelu puolueettomalla maaperällä. Nythän helsinkiläisjoukkueilla on loppuottelussa etulyöntiasema, koska pelit tavallisesti pelataan maamme jalkapallopyhätössä eli Helsingin Olympiastadionilla.

 

Muuten päivällä Kupsin A-junioreilla oli vihdoinkin vastassaan puhtaasti perussuomalainen joukkue eli Malmin Palloseura Helsingistä. Savolaiskatsojat yrittivät keksiä joukosta edes kuuluisia Malmin mustalaisia, mutta sellaisiakaan ei löytynyt. Kupsin nuorilla on tänä kesänä ollut vaikeuksia rannikkokaupunkien vahvasti ulkomaalaistaustaisten joukkueiden kanssa, mutta nyt ei ongelmia ollut.

 

Peli oli tosin sikäli mielenkiintoinen, että katsomossa jännitettiiin sitä, että tekeekö kotijoukkue yli kymmenen maalia, joka olisi ollut Keskuskentän ennätys. Ennätystä ei tehty, koska Kups voitti vain 8-1.


Kommentit (0)1-5 / 4494 Seuraava sivu >>