Harrastelijamaista puuhastelua

Tämä kirja sai ilmestyessään runsaasti huomiota ja esiteltiinpä se vallan TV:n pääuutislähetyksessä; tosin sen nimeä ei jostain syystä mainittu, vaan puhuttiin vain epämääräisesti Mikael Niemen teoksesta.

Tämä kirja sai ilmestyessään runsaasti huomiota ja esiteltiinpä se vallan TV:n pääuutislähetyksessä; tosin sen nimeä ei jostain syystä mainittu, vaan puhuttiin vain epämääräisesti Mikael Niemen teoksesta.Ruotsissa kirja on ollut jättimenestys. Siellä torninonjokilaaksolaisten elämän muodon kuvaaminen on uutta ja outoa sekä uskomatonta. Kirjassa ryypätään kilpaa, saunotaan kilpaa ja väännetään kättä kilpaa, joka varmaankin sikäläiselle väestölle on erikoista. Mutta näin itähämäläisestä näkökulmasta käsin asiassa ei ole mitään erikoista. Itse asiassa koko ruotsalaisten touhu vaikuttaa vähän poikasten harrastelijamaiselta puuhastelulta.

Tämä kirja sai ilmestyessään runsaasti huomiota ja esiteltiinpä se vallan TV:n pääuutislähetyksessä; tosin sen nimeä ei jostain syystä mainittu, vaan puhuttiin vain epämääräisesti Mikael Niemen teoksesta.Ruotsissa kirja on ollut jättimenestys. Siellä torninonjokilaaksolaisten elämän muodon kuvaaminen on uutta ja outoa sekä uskomatonta. Kirjassa ryypätään kilpaa, saunotaan kilpaa ja väännetään kättä kilpaa, joka varmaankin sikäläiselle väestölle on erikoista. Mutta näin itähämäläisestä näkökulmasta käsin asiassa ei ole mitään erikoista. Itse asiassa koko ruotsalaisten touhu vaikuttaa vähän poikasten harrastelijamaiselta puuhastelulta.Otetaanpa nyt vaikka esimerkiksi Niemen suvun miesten tapaaminen, joka huipentuu löylykilpailuun. Kirjailijan mukaan ratkaisuvaiheessa kilvoittelijoiden hartijoihin kohosivat vesikellot. Tämä on väite, joka todistaa asian tapahtuneen vain kirjailijan mielikuvituksessa. Kyllä Heinolassa tiedetään, että silloin kun saunotaan oikein aikamiesten malliin, niin ensiksi muuttuvat osanottajien korvat vesikelloiksi, sitten kuivuvat silmät päähän ja vasta tämän jälkeen syntyy toisen asteen palovammoja selkäpuolelle.

Lisäksi Niemen teosta leimaa seksuaalikuvausten kohtuuton pituus ja kohtuuttoman harva esiintymisfrekvenssi ainakin näin itähämäläisen mitta-asteikon mukaan. Puutetta tosin jonkin verran lieventävät tarinat ns. korpelalaisen herätysliikkeen hengellisestä toiminnasta. Kyseisen oppisuunnan hartaustilaisuudethan muodostuivat niin hurmoksellisiksi, että vieläkin Tornionjokilaaksossa pohdiskellaan sitä, että kuka on kenenkin veli- tai sisarpuoli kaukaisemmista sukulaissuhteista puhumattakaan.

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Like 2001, 267 s.