Jussi Kukkonen, ennätyskirjailija

Kyllä internetin Wikipedia on ihmeellinen. Sieltä selviää hetkessä, että Suonenjoen Rieponlahdessa syntynyt Jussi Kukkonen (1892-1956) on yksi ihmiskunnan tuotteliammista kirjailijoista. Hän on julkaissut peräti 60 teosta. Ennätysvuonna 1948 Kukkonen julkoi seitsemän kirjaa.


Jussi Kukkosen tuontanto on seuraava:

En ole saanut käsiini läheskään kaikkia Kukkosen kirjoja yrityksistäni huolimatta. Kummallista, että vaikka mies oli syntyjään Suonenjoen poikia, ei hänen tuotannostaan ollut kansakoulun kirjastossa muuta kuin selkeästi toiminnallinen poikien seikkailukirja Mangrovemetsän salaisuus, jossa laskujeni mukaan ammuttiin koko Etelä-Amerikan alkuperäisväestö ainakin kertaalleen.


Maakuntakirjastokaan ei anna harvinaisia teoksia kotilainaan, joten täytynee joskus alkaa istua kirjaston lukusalissa ja kahlata tuotanto läpi. Ensimmäisenä tulen lukemaan 30-luvulla ilmestyneen silloin ajankohtaisen Pohjolan kummituslentäjät, jolla ilmeisesti on yhteyttä pohjoisessa tapahtuneisiin ilmatilanloukkauksiin.


Luultavasti myös eräs oululainen peräkammarin poika on tämän teoksen lukenut. Hän nimittäin rakensi 80-luvulla riu’uista ja apulantasäkeistä Tiira-nimisen lentolaitteen, joka on nähtävillä Tikkakosken ilmailumuseossa. Vehkeen rakenne on hyvin pelkistetty. Siinä on volkkarin moottori ja bensatankkina läpinäkyvää muovia oleva aiv-pönttö; polttoaineenkulutusta saattoi siis tarkkailla ilman kalliita mittareita.


Koneen potkuri oli veistetty koivuhalosta ja tämän vaivalla työstetyn osan poliisipartio irroitti itselleen sen jälkeen, kun mies erehtyi pörräämään Oulun lentokentän yläpuolelle. Ja käräjäreissuhan siitä sitten tuli. Sakot rapsahtivat ja vehkeetkin taisivat mennä valtiolle. Tuomiotaan oikeus perusteli sillä, että näin ehkä estetään tyhmempiä etsiytymästä omatoimisen ilmailuharrastuksen pariin.