Kuuluisin kärkkääläinen

15. syyskuuta 2007
Sarjakuvat ovat tärkeitä. Luulenpa, ettei mikään muu ole yhtä paljoa muovannut maailmankuvaani, kuin Savon Sanomissa 60-luvun alussa seikkaillut mr Jack, joka muualla tunnetaan Taika-Jiminä. Haaveilen joskus vielä meneväni kirjaston vanhojen lehtien osastolle selvittämään, että kumpi se lopulta voitti, Kobra vai Jim.

 


Viimeviikonloppuisen Kirjakantin yksi tilaisuus liittyi sarja kuviin. Pohjois-Savosta ovat jostain syystä lähteneet maamme parhaat sarjakuvapiirtäjät ja myös Ruotsin paras eli Joakim Pirisen suku on oekeita immeisiä. Pirisen sarjakuvahahmoista tunnetuimmat ovat Sokeri-Sakari ja hänen veljensä Kulli-Einari.

 


Neljä ansioitunutta kansantaiteilijaa kertoili Kuopion museokahvilassa tekemisistään uteliaille. Suomen paras sarjakuvataiteilija Jope Pitkänen on tunnettu koko valtakunnassa. Näkymättömän Viänäsen lisäksi hänet tunnetaan myös Mauno Mansikan isänä. Olen aina ihmetellyt sitä, että tässä vakijuomiin ja naisiin mieltyneessä marjanviljelijässä on jotakin hyvin tuttua.

 


Niinpä kysyinkin Jopelta Mauno Mansikan osoitetta ja epäröimättä mies vakuutti, että Manu on Suonenjoen Kärkkäälän poikia. Taitelija myös kertoi, että kaksi kertaa on hänen fyysiseen koskemattomuuteensa aiottu puuttua Suonenjokelaisen ravitsemusliikkeen miestenhuoneessa, koska hänen sarjakuvahohmonsa on epäilty loukkaavan joiden kuiden henkilöiden kunniaa. Savolaisethan tunnetusti ymmärtävät huumoria siihen asti, kun se ei kohdistu heihin itseensä.
Aihe: Aiheeton | Ei kommentteja »