Kyrmyniskat

 Kerran kesässä täytyy käydä perinteisellä mato-ongella. Hyvin nousi siltä Petäisen ainoalta luodolta, jolla joutsen perinteisesti pesii, kyrmyniska-ahvenia. Sellaisia voi voissa paistaa ja syödä hyvällä ruokahalulla. Sen parempaa kalaruokaa ei taida ollakaan. Toivottavasti joku vielä äityy perustamaan ahvenravintolan nieltään Kyrmyniska-ahven, muikkuravintola Sampo jo Kuopiossa onkin.

 


Markku Pölösen elokuvassa Koirankynnenleikkaaja on kohtaus, jossa kämpän messiashahmo, jota esittää Taisto Reimaluoto, onkii pilkillä koko jätkäporukalle kunnon ahvenaterian. Eikä sen onnellisempia ihmiskasvoja ole nähty ennen elokuvan historiassa. Elokuva kertoo sodanjälkeisestä Suomesta, jossa ei juuri roklattu ruoan suhteen.

 


Taisto Reimaluoto on muuten taustaltaan Kärkkäälän Sikasia ja Sikasen Pekan veljenpoika. Harmi, että perinteinen sisäsavolainen sukunimi on pitänyt mennä muuttamaan. Muistaakseni Taiston mummo oli omaa sukuaan Bovellan ja Bovellanhan se elokuvamies Edvin Lainekin oli alkujaan. Ja kun tarkkaan katsoo, on Taistossa ja Edvinissä paljon samaa näköä.