Matkamiehen muistelmat

PERUSTIETOA LÄHI-IDÄSTÄ

Matti Paloheimo on 54-vuotias kirjailija ja teologi, joka toimii Valtion elokuvatarkastamon johtajana. Lisäksi hän on runoilija Oiva Paloheimon poika. Isä muistetaan parhaiten kansakoulun lukukirjassa olleesta humoristisesta runosta “Auttamaton Pekka”.

Matti Paloheimo ei sen sijaan ole mikään humoristi ainakaan teoksen Matkamiehen muistelmat perusteella. Matka, elämän vertauskuva , on kirjan teema. Paloheimon matka alkaa pyörän selässä lapsuuden maisemissa Hämeessä, jatkuu antiikin ja renesanssin Roomassa poiketen sitten Espanjan aurinkorannikon kautta Lähi-itään.

Siellä teologikirjailija seisoo rintamien välissä keskellä Lähi-idän konfliktia. Kirjan palestiinalaisnäkökulma varmasti hätkäyttää suomalaisia. Tosin jo parikymmentä vuotta sitten YK-kenraali Ensio Siilasvuo totesi muistelmissaan, että mikäli jotakin todella agressiivista kansaa, kuten suomalaisia tai vaikkapa jugoslaaveja (siis jo ennen Balkanin viimeisiä sotia), olisi kohdeltu yhtä väärin kuin palestiinalaisia, olisivat seuraukset vielä nykyistäkin pahempia.

Juutalaisten diaspora käynnistyi lopullisesti vuonna 135, jolloin roomalaiset kielsivät kapinoivia juutalaisia asumasta Jerusalemissa tai sen läheisyydessä. 1400-1500-luvuilla palasi vähäinen määrä juutalaisia ns. Pyhään maahan paetessaan Euroopan vainoja. 1800-luvun lopulla muutto jatkui ja vuonna 1917 alueella asui 670 000 arabia ja 55 000 juutalaista, joista suurin osa oli muuttanut edellisten vuosikymmenien aikana. 1920 muutto kiihtyi ja se synnytti alkuperäisväestössä ymmärrettävästi voimakasta vastustusta.

1947 juutalaisten kansanmurhasta kauhistunut YK päätti maksattaa Euroopassa tapahtuneiden hirveyksien laskun palestiinalaisilla ja ehdotti Palestiinan jakamista siten, että arabien alue olisi käsittänyt suunnilleen nykyiset miehitetyt eli huonoimmat alueet ja Israel olisi saanut 56 % alueesta vaikka sen väestöstä oli juutalaisia vain 33 %. Kummallista oli sekin, että ehdotetun Israelin puoliskossa olisi ollut arabienemmistö.

1948 Israel julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi, jolloin kaikki ympärillä olleet arabimaat hyökkäsivät sen kimppuun, mutta lyötiin verissä päin takaisin. Suurin osa Israelin alueella asuneista arabeista eli 700 000 - 800 000 pakeni tai pakotettiin lähtemään kodeistaan. Tapahtui samanlainen etninen puhdistus kuten myöhemmin Balkanin alueella. Tällä hetkellä Israelin alueella asuu noin 900.000 palestiinalaista, miehitetyillä alueilla 1,3 - 1,7 miljoonaa ja 2 miljoonaa asuu ympäröivissä arabimaissa tai pakolaisina muualla maailmassa; varsinkin pitkälle koulutetut kristityt palestiinalaiset ovat muuttaneet maasta.

Näin on syntynyt palestiinan pakolaisongelma, joka vaikuttaa toivottomalta ratkaista, varsinkin kun asiaa ovat vielä mutkistamassa uskonnot, öljy ja vesi. Pysyvä rauha alueella saataneenkin vasta sitten, kun kaikilla osapuolilla on kunnolliset joukkotuhoaseet. Se vienee vielä vuosia.

Matti Paloheimo: Matkamiehen muistelmat
Tammi 2001, 156 s.