Miksi ne vihaavat meitä

Marraskuulla oli Helsingin Sanomissa Mohamed El-Amirin kuolinilmoitus, johon oli liitetty kaunis teksti, joka suomennoksena kuuluu: “Syvällä sydämessäni/säilyy muisto/hänestä, jota rakastan/ja jota en koskaan unohda.” Ilmoituksen oli lähettänyt lehteen eräs suomalainen naisarkeologi, jonka kaukorakkaus Mohamed oli. Naisen mukaan vainaja oli rakastettava ihminen, vaikka hän oli mukana kylmäverisesti murhaamassa tuhansia ihmisiä.

Saman johtopäätöksen vainajan rakastettavuudesta tekee myös Der Spiegel -lehden työryhmä, joka on koonnut perusteellisen dokumentin vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terroritapahtumista ja niiden taustoista. Se on paitsi tarkka kuvaus terrori-iskun etenemisestä myös yritys antaa inhimillisiä näkökulmia koko maailmaa järisyttäneisiin tapahtumiin. Kirjan mukaan sekä Mohammed El-Amir että hänen ryhmänsä muut jäsenet olivat kunnollisia nuorukaisia. Näinhän täytyi ollakin, koska esimerkiksi tyypillinen itähämäläinen sekakäyttäjä ei olisi pystynyt toteuttamaan näin vaativaa operaatiota.

KAIKKEA EI TIEDETÄ

Teos tarkastelee ennen kaikkea tapauksen teknisiä taustoja. On yllättävää, että vain neljässä kuukaudessa miehistä neljä suoritti 10.000 dollaria maksaneen lentäjäkurssin pienkoneilla, jonka jälkeen he olivat kuitenkin valmiita jättimäisen matkustajakoneen ohjaimiin. Lennonopettajia tosin ihmetytti, että kaikki lento-oppilaat eivät olleet erityisen motivoituneita opettelemaan nousuja ja laskuja.

Kirja ei kuitenkaan paljasta kaikkea. Se ei esimerkiksi pysty antamaan vastausta siihen, tiesivätkö kaikki teossa mukana olleet, että kysymyksessä oli itsemurhaoperaatio. Myöskin maahan syöksyneen neljännen koneen tapahtumat jäävät arvailujen varaan. Julkisuudessa on kerrottu, että sen aiheutti matkustajien nouseminen kapinaan kaappaajiaan vastaan, mutta kirja vihjaa, että kone saatettiin myös ampua alas. Kummalliselta tuntuisi, ellei USA:n jopa ohjusten torjuntaan suunniteltu ilmapuolustusjärjestelmä pystyisi ampumaan alas matkustajakonetta. Alasampumisepäilyä tukee myös se, että koneen palaset levisivät hyvin suurelle alueelle ja se viittaa ilmassa tapahtuneeseen räjähdykseen.

Kirjoittajat eivät selitä teon poliittisia ja uskonnollisia taustoja. Olisi helppo esimerkiksi väittää, että tapahtuma oli globalisaation uhrien ymmärrettävä kosto kaikkialle leviävälle länsimaiselle elämänmuodolle, mutta näin yksinkertainen vastaus ei ole. Lähes kaikki terroristit olivat menestyneitä nuoria, jotka olivat asuneet vuosia länsimaissa ongelmitta ja he vaikuttivat hyvin tavallisilta opiskelijoita.

SEKSIÄ JA VÄKIVALTAA

Yksilökeskeisen länsimaisen ihmisen on vaikea ymmärtää itsemurhaterroristeja tai japanilaisia kamikazelentäjiä.

Samoin uskonnoista vieraantuneiden länsimaalaisten on myös mahdoton käsittää sitä syvää uskonnollista hurskautta, jota terroristit harrastivat valmistautuessa uskonnollisia rituaaleja noudattaen viimeiselle matkalleen. Heidät on helppo leimata fanaatikoiksi. Heillä ei ollut esimerkiksi epäilystäkään siitä, etteikö paratiisi impyeineen ollut heitä odottamassa marttyyrikuoleman jälkeen. Kyynikko voisi väittääkin, että säännöllinen ja normaali sukupuolielämä olisi hyvinkin saattanut hillitä musulimaaninuorukaisten lentohaluja. Vakavasti voikin miettiä, että Arabimaiden räjähdysmäinen väestönkasvu ja naisten huonosta asemasta johtuva ilmeinen naisvaje saattaa hyvinkin ruokkia nuorten miesten valmiutta erilaisiin marttyyritekoihin.

Professori Heikki Ylikankaan näkemys varmaankin on, että tapaus on selitettävissä Arabimaiden miesväestön alenevalla yhteiskunnallisella asemalla. Kun nuorten miesten nousukauden synnyttämät menestysodotukset ovat ristiriidassa laskukauden yhteiskunnallisen todellisuuden kanssa, synnyttää se aggressioita. Niinhän tapahtui myös muinoin Pohjanmaalla. Silloin tosin tartuttiin onneksi vain puukkoon eikä lentokoneen hallintalaitteisiin.

Maailman tulevien tapahtumien kannalta olennaista tapauksessa on, että 21 terroristista jopa 15 oli Saudi-Arabiasta, vaikka maa on USA:n läheinen liittolainen. Voi hyvinkin olla, että Lähi-idän viimeaikaisia tapahtumia voi selittää myös siten, että taustalla on USA:n huoli Saudi-Arabian ja sen öljyvarojen tulevaisuudesta. Maan nuoriso on erittäin amerikkalaisvastaista ja siellä on odotettavissa Iranin kaltainen mullistus.
Syksyn 2001 tapahtumaketju onkin lähes itsestään johtanut tilanteeseen, että terrorisminvastaisen taistelun nimissä USA:n joukot ovat nyt tukevasti miehittäneet ne alueet, joilla sijaitsevat maapallon suurimmat öljyvarat. Maailman ainut supervalta ja maailman suurin öljynkuluttaja on näin varmistanut energiahuoltoaan. Lapsikin ymmärtää, että merijalkaväki lähtee liikkeelle välittömästi, mikäli amerikkalaisen autoilijan bensa uhkaa maksaa puolet siitä mitä Suomessa.

Aulis Koivistoinen