Moskova-Petuski

ELÄMÄN TARKOITUS VIHDOINKIN RATKAISTU

Monet maailman kirjallisuuden historian suurteokset kertovat yhden päivän tapahtumista. Moskova-Petuski-runoelma pistää vielä paremmaksi. Tämä turhaan unohdettu neuvostokirjallisuuden helmi kertoo pahoin alkoholisoituneen, mutta ei täysin yksinäisen eikä täysin onnettoman Venitska Erofejevin parin tunnin matkasta paikallisjunassa Moskovasta Petuski-nimiseen lähiöön tapaamaan naistaan. Matkalla hän käy viinahuuruisia keskusteluja maailman katsomuksellisista kysymyksistä kanssamatkustajien ja varsinkin enkeleiden kanssa. Tämä ei ole suomalaiselle lukijalle täysin uutta ja outoa, mutta meillä kylmien asemien yksinäiset miehet yleensä seurustelevat vain pikku-ukkojen kanssa.

Tärkeää Moskovan paikallisjunassa käytävässä polemiikissa on, että sitä lukiessaan satunnaiselle lukijalle intuitiivisesti paljastuu elämän tarkoitus, jota monet ovat turhaan yrittäneet ratkaista. Tai ainakin meidän suomalais-slaavilaisten kansojen elämän tarkoitus, joka kiteytyy ajatukseen, että koska tänne on kerran satuttu syntymään, täytyy sitten koettaa elellä ainakin jonkin aikaa. Germaanisilla ihmisen aikaansaannoksia korostavilla kansoilla lienee toisenlainen näkemys asiasta, mutta he eivät kykenekään ymmärtämään elämän irrationaalista puolta kuten esimerkiksi suomalaiset ja veljeskansamme venäläiset tekevät.

Se erikoisuus tässä neuvostokirjallisuuden pikkujättiläisessä, on että se pakottaa poikkeuksellisesti myös mieslukijansa kirjaamaan ylös reseptejä. Ei tosin ruokareseptejä, vaan erilaisten korvikeainesekoitusten valmistusohjeita, joita toveri Erofejevin viinaakaipaava keskushermosto herkeämättä tuottaa

Niinpä esimerkiksi “Kaanaan balsamia” valmistetaan seuraavasti:
denaturoitua spriitä: 100 gr
pehmeänmakuista olutta: 200 gr
puhdistettua pulituuria: 100 gr

Ihmisellehän suodaan vain yksi elämä, ja se on elettävä erehtymättä resepteissä, toteaa Venedikt Erofejev ja jatkaa, että niinpä onkin edessänne väriltään todella mustanharmaa neste, kohtuullisen väkevä ja vakaan aromin omaava. Kirjoittajan mukaan se ei ole edes aromi vaan hymni; hymni demokraattiselle nuorisolle.

Jos Kaanaan balsamin nauttiminen on urheilukielellä vielä lähinnä verryttelyä, niin “Lutkan sisälmyksen” nauttimista suositellaan vain alan harjaantuneimmille ammattilaisille.

Sen kemiallinen koostumus on seuraavanlainen:

Ziguli-olutta: 100 gr
“Sadko - rikas kesti”-sampoota: 30 gr
hilseenhoitotervaa: 70 gr
jalkahikirohtoa: 30 gr
syöpäläismyrkkyä: 20 gr

Edellä kerrottujen sekoitteiden ainesosia kannattanee tiedustella hyvinvarustetuista rautakaupoista ja kemikaliosta. Hankintojen suhteen epäröivien kannattaa muistaa, että kirjan päähenkilö vaikuttaa olevan suhteellisen onnellinen juopotellessaan ja myös tulevaa juopottelua suunnitellessaan. Samanlaisen tunnetilan toivoisi myös mahdollisemman monen itähämäläisenkin sekakäyttäjän saavuttavan.

Venedikt Erofejev: Moskova-Petuski
suom. Esa Adrian
Gummerus 1990: 166 s.

PS. Tämän kirjan teki TV:n kirjallisuusohjelmassa tunnetuksi nykyajan nuorison kovaäänistä ns. rocken roll-musiikkia esittävän Y.U.P.-yhtyeen keskeinen vaikuttajahahmo nimeltään Martikainen. Hän myös tiesi kertoa, että tämä teos jäi kirjailijan ainoaksi hänen varhaisen poismenonsa johdosta. Epäillään, ettei kirjailija Erofejev ollut täysin perillä resepteistään eikä drinkkiensä terveydellisistä haitoista ja vaaroista.