Blogi

Aapelikaan ei ollut mikään vesipoika

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 12.03.2018 17:58

Blogi >>

Olen ihmetellyt, miksi pakinoitsija Aapeli, eli Simo Puupponen, poistui keskuudestamme jo 51-vuotiaana. Syy asiaan selvisi, kun luin Jukka Parkkisen juuri ilmestyneen kirjan Aapelista. Viina vei hyvän ja kiltin ihmisen. Tosin virallinen kuolin syy oli kaatumisen yhteydessä syntynyt päävamma, mutta luulen tietäväni katumisen syyn. Vähän samalla tavalla kävi myöhemmin Tapio Rautavaaralle Tikkurilan uimahallissa.

 

Aapeli oli niin kova poika ottamaan, että hän joutui kaksi kertaa hoitoonkin deliriumin eli kansankielellä sanottuna juoppohulluuden vuoksi. Keskimäärin alkoholistit elävät 48-vuotiaiksi, eli pikkuisen keskimääräistä vanhemmaksi alan mieheksi Aapeli sinnetteli.

 

Työnsäkin mies hoiti jokseenkin kunnolla, sillä lehdissä ei muutama vuosikymmen sitten oltu nöpönuukia sen suhteen, missä kunnossa jutut kirjoitettiin. Tosin Aapelin pakinoitsijan ammatissa selviytymistä saattoi auttaa myös hyvä aviopuoliso Tuovi Puupponen. Joskus Aapeli sai lehden johdolta palautetta pakinoidensa laadusta, mutta hän puolustautui sillä, että eihän se Tuovi niin kovin kaksinen kirjoittaja ole.

 

Tuossa olisikin jollekulle itsensä pöhköksi lukeneelle kirjallisuuden lisenssille hyvä väitöskirjan aihe, eli miten suuri osa Aapelin tuotannosta onkin lähtenyt Tuovin kädestä. Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että Kittilän Särestöniemeen saapui kerran Helsingin herra ostamaan tauluja, jotka eivät tunnetusti olleet mitään alennusmyyntitauluja. Kesken taulukauppojen paikalle kiiruhti Reidarin veli Anton pensseli kourassaan ja kysyi taiteilijaveljeltään, että vieläkö pistetään lissää punasta.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi