Blogi

Äyräpää

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 29.11.2019 19:12

Blogi >>

Julkijumalattomuudestani huolimatta olen innokkaasti kierrellyt tutkimassa Karjalan arkkitehtonisesti merkittäviä kirkkorakennuksia ja eilen minua pisti vihaksi, kun Talvisota-elokuvassa Äyräpään erikoisen näköinen kirkko pistettiin hetkessä tuhansiksi päreiksi. Jatkosodan lopulla kirkon rauniot tuhottiin vielä varmuuden vuoksi uudemman kerran. Kun pari vuotta sitten vierailin paikalla, murskekasalla kiipeily oli hyvin tapaturma-altista.

 

Tuossa Talvisodan Äyräpään kirkonmäen taistelussa 5.3.1940 kuoli yhdessä hyökkäyksessä 40 nurmolaista. Kauhavalaiset kyllä huutelivat nurmoolaisille, ettei sinne enää kannata mennä, mutta nämä eivät uskoneet, vaan päättivät rynnätä heittämällä kirkonmäelle. Sinä päivänä Suomen paini menetti monta Sm-mitalistia. Voi olla, että heti kaatuneiden lisäksi myöhemmin kuoli vielä muutama haavoittunut, joten tapaus saattoi olla maamme kuntahistorian verisin.

 

Tosin päivää myöhemmin 6.3.1940 kaatui Laatokan Petäjäsaaressa 46 rantasalmelaista eli kuusi enemmän mitä Nurmon miehiä meni Äyräpäässä. Tosin myöhemmin rantasalmelaisten haavoittuneita ei ilmeisesti kuollut, koska haavoittuneita ei jäänyt, sillä Petäjäsaaressa määräys oli taistella viimeiseen mieheen, kuten myös tapahtui.

 

6.3.1940 oli muutenkin Suomen sotahistorian verisin päivä, sillä silloin kaatui 816 suomalaista. Tosin Ison Vihan aikaan 19.2.1714 Napuen taistelussa kuoli 2645 Ruotsin armeijan miestä, mutta luultavasti joukossa oli selvä enemmistö suomalaisia. Väkilukuun suhteutettuna Napuella kuoli kerralla suunnilleen yhtä paljon suomalaisia kuin koko Talvisodassa yhteens'. Se oli hirmuista se. 

 

Äyräpään erikoisen näköiseen kirkkoon voi tutustua tästä linkistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84yr%C3%A4p%C3%A4%C3%A4n_kirkko  


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Hannu M 29.11.2019 19:39
Sodassa ei kumminkaan kaikki kuole, siviilissä kuolee kaikki.

Kommentoi