Blogi

Amerikan punakapina

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 13.01.2021 15:48

Blogi >>

Eilen näkyi Teemalla ohjelma USA:n Ku klux klanin väkivaltaa, terroria ja suoraa toimintaa tihkuvasta historiasta ja hyvä että näkyi, koska nyt ymmärtää entistä paremmin maan viime aikojen tapahtumia. Tiedotusvälineissä näyttää olevan vaikea löytää nimitystä näille tapahtumille. Yleensä puhutaan mellakasta, rynnäköstä, vallankaappausyrityksestä tai jopa kansannoususta, jollaista termiä eilen muistaakseni MTV:n nettisivuilla käytettiin ja joka nimitys saa ilmeeni mietteliääksi, koska se kuulostaa jotenkin jalolta asialta.

 

Suomessakin on ollut samankaltainen ongelma, kun on puhuttu ns. vuoden 1918 tapahtumista. Jotkut puhuvat vain vuoden 1918 tapahtumista, mutta kansalaissota, sisällissota, vapaussota tai veljessota ovat myös ihan perusteltuja nimityksiä. Kiistelty on termi vapaussota, mutta tavallaan sekin on ihan hyvä nimi, koska molemmat osapuolet korostivat vapaustaistelun luonnetta; tosin vapaus-sanan määrittelyssä oli tiettyjä eroavuuksia.

 

Alun perin sekä lahtarit että punikit käyttivät nimitystä punakapina ja sekin on ihan hyvä nimi sille selkkaukselle. Mutta itse alan tästä lähtien kutsumaan viime päivien USA:n kongressin liepeillä nähtyjä väkivaltaisuuksia Amerikan punakapinaksi, onhan punainen väri yllätys yllätys republikaanien tunnusväri. Mikäli kapinoitsijat kaappaavat vallan, kyseessä ei ole enää kapina, vaan joko vallankaappaus tai jopa vallankumous, mikäli nimen lausuja pitää tapahtunutta myönteisenä asiana.

 

Yhteistä Suomen ja Amerikan punakapinoille on, että molemmissa kapinoitsijat ovat proletariaattia. En syytä enkä väitä, mutta totean, että ainakin maamme tiedotusvälineistä, ehkä perussuomalaisten Suomen Uutisia lukuun ottamatta, on saanut sellaisen kuvan, että Amerikassa kapinaan on noussut maan älyllinen proletariaatti.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi