Blogi

Bella Ciao ja Kups

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 08.06.2021 16:04

Blogi >>

Kuten aiemminkin olen kertonut, on Kuopion Palloseuralla vahvat oikeistolaiset juuret, sillä onhan joukkue tavallaan tehtailija Saastamoisen yksityisarmeijan jatke. Tosin alkuaikoina nimenä ei ollut Kuopion Palloseura, vaan Kuopion Aktivistien Salainen Taistelujärjestö. Sen vuoksi tapahtui viime sunnuntaina Kups-Ilves-pelin jälkeen jotain todella yllättävää.

 

Se ei ollut yllätys,että ensin kentän kaiuttimista kajahti ilmoille Kupsin naisjoukkueen perinteinen voittolaulu, eli Esa Pakarisen hieman hampaaton Meiltähän tämä käy. Mutta heti sen jälkeen alkoi Keskuskentän historiassa ensimmäisen kerran soimaan italialaisten kommunistipartisaanien taistelulaulu Bella Ciao. 

 

Asioilla on selityksensä ja olen miettinyt pääni puhki löytääkseni selityksen myös tälle asialle. Luulen, että selityksenä on Suomen naisjalkapallokenttien kautta aikojen paras pelaaja makedonialainen Gentanja Rochi. Hänet valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi, sillä hän teki Kupsin molemmat maalit, ja Bella Ciao kajahti kuulumaan heti sen jälkeen, kun kenttäkuulutus oli asiasta kertonut. Ehkä Gentanja on kyllästynyt vähän hampaattomaan Esa Pakariseen ja halusi kuulla jotain purevampaa.

 

Tosin Rochi ei ole italialainen, vaan sieltä samalta suunnalta Makedoniasta, jossa myös elävät vahvat partisaaniperineet. Sitä pitsi hän lienee nähnyt Ermanno Olmin elokuvan Puukenkäpuu. Näin sen nelisen kymmentä vuotta sitten ja vieläkin muistan kohtauksen, jossa voitokkaat partisaanit laskeutuvat vuorilta vapauttamaan kylää ja joukkoja johtaa hyvin paljon Gentanja Rochin oloinen valtavankokoinen nainen kivääri kainalossa. Mielestäni kohtauksen taustalla soi Bella Ciao.

 

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan tunnelmaan sopivaa musiikkia, josta kuopiolaiselle jalkapalloyleisöllä olisi paljon oppimista. Nimittäin kun Kups toissa kesänä voitti Suomen mestaruuden, oli tuhatpäinen yleisö seuraamassa ratkaisuottelua torilla isolta videoscreeniltä. Koska savolaiset ovat hämäläisten ja karjalaisten sekasikiöitä ja perineet hämäläisiltä jäykän kehonkielensä, oli tunnelma loppuvihellyksen jälkeen jäyhä kuin körttien Herättäjäjuhlilla. Sen sijaan tunnelma on paljon elävämpi tässä italialaisten samankaltaisessa toritapahtumassa.

 

https://www.youtube.com/watch?v=FncIPsJLm6g

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi