Blogi

Bella Posso ja KTP

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 09.06.2021 15:41

Blogi >>

Vieläkin askarruttaa Keskuskentällä Kupsin ja Tampereen Ilveksen naisjoukkueiden pelin jälkeen kajahtanut italialaisten kommunistien taistelulaulu. Se saattoi hyvinkin olla vierasjoukkueen taistelulaulu, sillä onhan Tampere historiassa ollut hyvin punainen kaupunki, jopa niin punainen, että vuoden 1906 selkeästi poliittisen yleislakon aikaan kaupungissa rettelöitsevät lakkolaiset painattivat punaiselle paperille ns. punaisen julistuksen, jossa he vaativat aika mahdottomia, eli esimerkiksi yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta maahamme.

 

Tampereen punaisuudesta kertoo sekin, että jossain urheiluruudusssa Tampereen Ilveksen Veikkausliigajoukkueen päävalmentaja Jarkko Wiss vakuutti ihan vakavalla naamalla joukkueensa pelaavan työläisjalkapalloa. Tampere on kuuluisa työläiskirjailijoistaan, mutta minulle oli uutta, että siellä on myös työläisjalkapalloilijoita.

 

Tarkistin varmuuden vuoksi netistä asian ja sain selville, ettei Bella Ciao ole ilvesläisten taistelulaulu. Sen sijaan se tavallaan on KTP:n, joka ennen työväenliikkeen konkurssia tunnettiin Kotkan Työväen Palloilijoina, taistelulaulu. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, ettei KTP pelaa työläisjalkapalloa, vaan joukkue korostaa pelaavansa ahtaajajalkapalloa, joka sataman kasvateille onkin luonteva vaihtoehto.

 

Tosin kotkalaisten taistelulaulu ei ole kovin verihurmainen, sillä alkuperäisessä italialaisversiossa kerrotaan, että "aamulla varhain kivääriin tartuin", mutta kotkalaisversiossa sen sijaan aamulla varhain tartutaan possoon, eli munkkipossuun, joka minusta kuulostaa makeammalta vaihtoehdolta. Kotkalaisviisun nimikään ei ole Bella Ciao vaan Bella Posso. Hiljennymme asiaan kuuluvalla hartaudella kuuntelemaan KTP:n taistelulaulua Bella Possoa:

https://www.youtube.com/watch?v=HtHpw2dnQHk

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi