Aulis Koivistoinen -Blog - Blogi

Blogi

Betonitie

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 05.10.2017 18:44

Blogi >>

Vaikka en ole Pietarin trollikombinaatin palveluksessa, rohkenen väittää, että hyvä itäinen naapurimme on vastoin yleistä suomalaisnäkemystä taitava tientekijä, jos vain oikein yrittää. Jo Tuntemattomassa sotilaassa ihasteltiin vihollisen maanrakennustaitoja ja todettiin, että lapiomieshän se venäläinen, parhaimmillaan neljä turvetta ilmassa ja yksi lapiossa.

 

Perustelen väitettäni venäläisestä tienrakennustaidosta sillä, että tsaari Putinin hallintokaudella rakennetut uudet Karjalan tiet ovat vähintäinkin suomalaisluokkaa ainakin vielä muutama vuosi valmistumisensa jälkeen. Ja Pietarista Viipuriin pilareiden nokkaan rakennettu moottoritie vaikuttaa priimalaadulta, tosin tietullien keräilijöitä on liian tiheässä.

 

Ja vastoin suomalaisten yleistä näkemystä, jo Neuvostoliitto onnistui tuottamaan erinomaisia ajoväyliä, jos todellista tarvetta ilmeni. Esimerkiksi Siiranmäen suuntaan ajoimme erittäin suoraa, leveää ja hyväpintaista betonitietä varmaankin parikymmentä kilometriä. Asiantuntijoiden mukaan samanlaisia suoria betoniteitä on kannaksella satoja kilometrejä - ilmeisesti ne eivät kuitenkaan ole olleet suomalaisten yleisessä tiedossa, koska ne on rakennettu erämaihin.

 

Betonitiet oo rakennettu mannertenvälisiä ohjuksia varten vuosikymmeniä sitten. Luulen, että ohjuksia siirreltiin näitä väyliä pitkin siiloista toiseen, jolla tavalla on pyrittiin estämään niiden kaikkien yllättävä tuhoaminen. 60-luvull mnnertenvälisiä ohjuksia oli vielä vähän ja siiloja paljon. 70-80-luvulla Usa:lla ja Neuvostoliitolla oli ohjuksia niin paljon, että niiden kerralla tuhoaminen ei enää olisi onnistunut ja niitä sijoitettiin myös sukellusveneisiin. Betoniteitä ei enää tarvittu eikä mekään ohitettu matkallamme yhtään ohjusta.

 

60-luvulla mannertenvälinen ohjus oli parikymmentä metriä pitkä ja painoi noin 50 tonnia, joten sellaisen liikuttelemiseen tarvittiin hyviä teitä. En ole tekniikan mies, vaan enemmänkin humanisti, mutta rohkenen väittää, ettei asfalttitie olisi kestänyt phjuksen ja sen kuljetusvaunun painoa ja siksi tiet rakennettiin betonista.  Tai sitten toinen selitys on se, että teistä pyrittiin tekemään pomminkestäviä, eli betomia on teissä hyvin paksulti. Olen kuullut, että Virossa sijainneiden Puna-armeijan lentokenttien kiitoradat ovat kolmemetristä betonia, koska pommituskin olisi synnyttänyt niihin vain helposti täytettäviä kuoppia.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi