Blogi

BKT ja HDI

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 10.01.2018 19:32

Blogi >>

Ihmetyttää tuo Pietarin kaupungin autojen määrä ja laatu. Määrä ihmetyttää siksi, että kaupungissa on loistavasti toimiva halpa metro eikä yksityisautolle pitäisi olla juurikaan tarvetta. Mutta tarvetta kuulema on, koska venäläiset ovat suomalaisten lailla kesämökkikansaa eikä mökkeily tahdo onnistua ilman omaa autoa.

 

Autojen laatu ihmetyttää, koska pietarilaisilla näyttää olevan varaa parempiin autoihin kuin suomalaisilla, vaikka keskipalkka on Venäjällä järkyttävän pieni, eli noin 500 euroa kuussa ja keskieläke on alle 200 euroa, eli ihan käsittämättömän vähän. Venäjällä on jopa Kiinaa pienemmät palkat. Palkkataso hämmästyttää sikälikin, että Venäjän BKT/asukas on sentään 17.000 euroa vuodessa eli noin 40 % Suomen tasosta. Baltian maissa BKT on asukasta kohti pienempi kuin Venäjällä, mutta käsittääkseni palkat ja eläkkeet ovat Virossa, Latviassa ja Liettuassa kuitenkin jokseenkin järjelliset Venäjään verrattuna

 

Venäläisen elämän laatu on sitä mittaavan HDI:n mukaan maailman 200 valtion joukossa sijalla 50. Suomalaiset ovat sijalla 24. Itänaapureiden elämän laatu on alhaisempi kuin vaikkapa Baltian maissa, vaikka baltit ovat BKT:llä mitattuna köyhempiä. Itse epäilen, että Venäjällä palkkatulot ovat suhteellisen pienet, mutta pääomatulot ja yrittäjävoitot ovat kansantalouden tulonmuodostuksessa sen sijaan suuret. Venäjällä kannattaa olla rikas liikemies, koska tavallisella työnteolla ei todennäköisesti pääse rikastumaan.

 

Yksi selitys Pietarin hienoihin autoihin on myös se, että ainakin hyvien tarinoiden mukaan melkein kaikki Venäjän kansantalouden rahat kulutetaan Pietarissa ja varsinkin Moskovassa. Moskova lienee nykyään yksi maailman kalleimmista kaupungeista eikä sielläkään tule toimeen pienellä palkalla. Nettikirjoittelun mukaan sihteeriäkään ei Moskovassa saa alle 4000 euron kuukausipalkalla.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi