Blogi

Bosnia-Herzegovinan urhea taistelu

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 04.12.2018 19:20

Blogi >>

Urheasti taistelivat piskuisen ja köyhän Bosnia-Herzegovinan pojat suurta ja rikasta Suomea vastaan, kun maat kohtasivat toisensa eilen koripalloilun merkeissä. Vasta ihan pelin lopussa ehtyivät Balkanin poikien voimat ja Suomen monikansallinen joukkue voitti vaivoin.

 

Hämmästyttävä oli bosniaherzegovinalaisten peliesitys. Maassa on elintaso Afrikan luokkaa, asukkaita on vain 3,8 miljoonaa ja valtio jakaantuu ainakin kolmeen väestöryhmään, jotka reilut 20 vuotta sitten tappoivat toisiaan kasapäihin, niin siitä huolimatta sen koripallomaajoukkue melkein voitti Suomen maajoukkueen, joka on maailman 21. paras.

 

En tunne tarkkaan tilannetta, mutta luulen, etteivät Bosnia-Herzegovinan eri väestöryhmät mahdu samaan maajoukkueeseen, vaan epäilen, että eilinen ryhmä oli kasattu islaminuskoisista bosnialaisista, joka on kansallisuuksista suurin, noin puolet maan asukkaista on bosnialaisia. 31 % on serbejä ja 17 % kroaatteja. 6 % pitää itseään jugoslaaveina.

 

Vähän aikaa sitten oli televisiossa dokumenttiohjelma eräästä Bosnia-Herzegovinan koulusta, jossa rakennus ja piha oli jaetta aidalla bosnialaisten ja kroaattien kesken eikä näillä osapuolilla ollut mitään muuta kanssakäymistä keskenään kuin kerran vuodessa pelattu jalkapallo-ottelu.

 

Vaikka Bosnia-Herzegovina on pieni ja köyhä on sillä kuitenkin varaa elättää 140 ministeriä ja 700 kansanedustajaa. Niinpä valtion budjetista kuluu 40 % hallintoon. Suomen onneksi valtion tukea tuskin liikenee koripalloon.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi