Blogi

Eino Kettunen

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 10.01.2021 16:14

Blogi >>

Tuli taas eilen kirjoitettua ropakantaa. Ei ole Ievan polkalla paljoa tekemistä Savon kanssa. Renkutuksen sanoittaja Eino Kettunen on syntyisin Juukasta, eli Pohjos-Karjalan poikia hän sitten olikin. Itse sävelmä taas tunnetaan myös nimellä Savitaipaleen polkka, joka taas viittaa Etelä-Karjalaan. Luulenpa, että alun perin sävelmä on kuitenkin lainattu Venäjältä, joten ylikansallisesta kulttuurista on tässäkin kysymys .

 

Toisaalta Savossa ja Pohjois-Karjassa puhutaan samanlaista kieltä, josta syystä pohjoiskarjalalaisia on myös ihan aiheesta nimitelty sudeettisavolaisiksi. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että perisavolaisina pidetyillä Esa Pakarisella, Jaakko Tepolla ja Juice Leskisellä on vankka karjalaistausta. Pakarinen oli syntynyt Pohjois-Karjalassa Rääkkylässä, Jaakko Tepon suku on Suistamon evakkoja ja Juicenkin äeti oli karjalaisevakkoja. Kävin tuossa Youtubessa kuuntelemassa edesmennyttä Eero Avenia ja siellä joku kommentaattori ylisti, että onpa Savon miehellä komea ääni, vaikka ei ollut Eero Savosta, vaan hän oli Lieksan Nevalaisia, joista itärajan takana käytetään sukunimeä Nevski; Venäjän Nevalaisista on kuuluisin Aleksanteri Nevski.

 

 

Ievan polkasta on Youtubessa monenlaista versiota ja hyvin repäisevä on alla oleva saksalaisnaisten esitys. Ievan polkan eri versioista näyttää olleen miljoonia ihastuneita kuulijoita ja joku kommentaattori ylistää kyseessä olevan kaikkein paras suomalainen sävelmä, josta mielipiteestä eivät varmaankaan Sibeliuksen jälkeläiset ole samaa mieltä. Eräs toinen kommentaattori taas on jostain syystä sitä mieltä, että nyt hän ymmärtää, miksi Neuvostoliitto ei pystynyt Suomea valtaamaan.

https://www.youtube.com/watch?v=MMUbrOjABWM

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi