Blogi

Eläviä ja kuolleita

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 31.10.2018 19:24

Blogi >>

Tuntematon sotilas -romaani vääristelee jossain määrin tositapahtumia. Sen mukaanhan kirjassa esiintyvät lievästikin sanottuna vähemmän sympaattiset Karjula ja Lammio säilyvät hengissä, mutta kaikki kunnon upseerit Koskela, Kariluoto, Sarastie, Kaarna ja Autio kaatuivat. Karjulan esikuvahan päätyi oikeassa elämässä Kuopion sankarihautausmaalle. Lammion väitetty esikuva säilyi todellisuudessakin hengissä, jatkoi sotilasuralla ja valvoi sodan jälkeen mm. presidentin linnan turvallisuutta.

 

Koskelan esikuva Einar Kokkonen ei kaatunut, vaan jatkoi sodan jälkeen maanviljelijänä Nilsiässä. Hänen vaimonsa menehtyi ensimmäiseen synnytykseensä ja Kokkonen jäi pienen tytön yksihuoltajaksi, joka siihen aikaan oli harvinaista miehelle. Yhden lehtihaastattelun hän suostui antamaan ja siinä hän paljasti, että Väinö Linna oli hänen joukkueensa suurin purnari ja yhteishengen pilaaja.

 

Kuopiossa asuva Suomen Työväenpuoleen puheenjohtaja Juhani Tanski on Vanhalan poika, sen asian on kapitalistinenkin tiedemies myöntänyt ja hän on minulle kertonut, että sikäli Tuntematon sotilas muuntelee totuutta, että Hietanen, jonka esikuva oli nimeltään Santanen, säilyi sodassa hengissä, vaikkakin molemmat silmänsä mies menetti.  Myöskin Lahtinen, joka oli oikealta nimeltään Lehtinen, sai jatkaa elämäänsä ja toimi sodan jälkeen Keski-Suomessa Skdl:n kunnallispoliitikkona, joka ei ole yllätys.

 

Ilmeisesti Linnan romaanin sanoma on, että sodassa kaikki sympaattiset upseerit ja aliupseerit kuolivat, mutta paskiaiset jatkoivat elämäänsä, kuten yleensä myös reaalimaailmassa tapahtuu.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi