Blogi

Espanjantauti

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 13.01.2022 16:32

Blogi >>

Reino Helismaa oli suuri runoilija, mutta sen lisäksi hän oli tämän päivän näkökulmasta myös suuri rasisti; kuitenkaan neuvostovastainen hän ei ollut. Hänen sanoittamassaan Balladissa villistä lännestä kerrotaan, että eräässä saluunassa käydyssä kahakassa "joku neekerkin all right, kuoli vahingossa kait, mutta ihmisistä kuoli ainoastaan Smythe ja Brown". 

 

Helismaan rasismi tuli eilen mieleeni, kun katselin tv:n historiasarjan ohjelmaa espanjantaudista. Olen nimittäin luullut, että vuosina 1918-20 riehunut ifluenssaepidemia olisi surmannut vain 20 miljoonaan ihmistä, mutta eilen opin, että vainajia saattoi syntyä 100 miljoonaa. Ihmiskunnasta tauti tappoikin siten 5 % eikä 1 %, kuten aiemmin erheellisesti luulin. 

 

Espanjantauti surmasi siis enemmän väkeä kuin molemmat maailmansodat yhteensä, sillä ensimmäisessä maailmanpalossa vainajia syntyi 16 miljoonaa ja toisessa 50 miljoonaa. Ilmeisesti ennen on espanjantaudin ihmisuhreiksi laskettu vain valkoiset, mutta nykyään ihmisinä pidetään myös aasialaisia ja afrikkalaisia. Esimerkiksi Intiassa espanjantauti tappoi eilisen ohjelman mukaan 200 miljoonan väestöstä 20 miljoonaa.

 

Olen ihmetellyt, miksi tautia alettiin kutsua espanjantaudiksi ja eilen sain vastauksen. Nimittäin kun jokseenkin koko muu Eurooppa oli sodassa, pysytteli Espanja sodan ulkopuolella ja koska siellä ei ollut sotasensuuria, tulivat ensimmäiset tiedot maailmalle uudesta epidemiasta Espanjan lehdistä, joissa avoimesti kerrottiin tautiaallosta ja niin syntyi väärä mielikuva, että espanjantauti lähti liikkeelle Espanjasta, vaikka amerikkalaiset taudin ensimmäisinä kehittivät.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi