Blogi

Evakkotaival

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 17.09.2020 16:11

Blogi >>

Pari iltaa sitten kerroin siitä, miten Uukuniemellä on panostettu matkailuun. Silloin jäi kertomatta, että myös satunnaisten matkailijoiden kannattaa huomioida Hotelli Uukuniemen vieressä sijaitseva Evakkotaival-baari. Siellä kannattaa käydä kuuntelemassa uukuniemeläisten juttuja ja nauttia kahvia sekä nisua.

 

Olen ajatellut, että Aamu-tv:n mitään sanomattomat poliitikkojen tyhjänpäiväiset keskustelut, joissa ei koskaan mitään sanota, ei ainakaan suoraan, voisi korvata suoralla lähetyksellä Evakkotaival-baarista lähetettävällä tv-lähetyksellä. Silloin kuultaisiin harvinaisen selviä ja suoria kannanottoja asioihin.

 

Viimeksi Evakkotaival-baarissa sain selvyyden yli 37 vuotta minua askarruttaneeseen kysymykseen. Nimittäin, kun  satunnainen matkailija kääntyy Uukuniementieltä Värtsintielle, niin sitä noin 100 metriä kulkiessaan näkee hän noin kymmenen metrin päästä tiestä tien länsipuolella noin viisi metriä halkaisijaltaan olevan ja noin kaksi metriä syvän montun.

 

Itse olen pitänyt sitä selvänä pommikuoppana, mutta kukaan paikkakuntalainen ei ole osannut kertoa montun tarinaa. Itse epäilin, että ehkäpä Talvisodan aikaan vihulainen yritti tuhota noin puolen kilometrin päässä seisovan Uukuniemen kirkon, kuten Kesälahdenkin kirkolle tehtiin, mutta että harvinaisen epätarkka pomminheittäjä on ollut asialla.

 

Mutta eipä liity kuvan kraateri Talvisotaan, vaan Jatkosotaan. Evakkotaival-baarista löytyi miehenpuoli, joka tiesi kertoa, että sodan alussa Puna-armeijan pommikone oli joutunut suomalaishävittäjän ahdistamaksi ja pudottanut hätäpäissään summamutikassa lastinsa Uukuniemen yllä. Muutama muukin pomminmonttu  kuulema löytyy lähimaastosta.

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi