Blogi

Everstiluutnantti Karjula, hyvä kriisijohtaja

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 30.10.2018 19:06

Blogi >>

Eilen paikkasin yleissivistyksessäni olleen valtavan aukon ja katsoin uusimman Tuntemattoman sotilaan DVD:ltä. Uusin Tuntematon todistaa, että Hegelin näkemyksessä teesistä, antiteesistä ja synteesistä, on totuuden siemen. Laineen Tuntematon, jossa Finlandia jylisee isänmaallisesti taustalla, oli teesi. Mollbergin sodanvastainen versio, jossa isänmaallinen musiikki ei jylise taustalla,  oli Laineen filmin vastakohta eli antiteesi. Louhimiehen elokuva on sitten synteesi eikä se ota jyrkästi kantaa puolesta tai vastaan isänmaallisuuten tai pasifismiin, vaan pikemminkin päinvastoin.

 

Viimeisin Tuntematon on ihan hyvin kuvattu, näytelty ja varsinkin äänitetty, mutta Mollbergin version sodan julma kaaos siitä puuttuu. Esimerkiksi Louhimiehen ohjauksen kohtaus, jossa rohkea ja taitava kriisijohtaja everstiluutnantti Karjula yrittää vihoviimeisenä keinonaan huutamalla, karjumalla ja vittuilemalla sekä pistoolilla uhkaamalla pysäyttää pakokauhuiset joukot, lienee hyvin kevyt versio todella tapahtuneesta.

 

Muuten lapsena kuuntelin salaa ukkojen juttuja ns. Karjulan tapauksesta ja niistä jäi mieleeni oikean Karjulan nimi ja vieläpä se mihin hänet on haudattu. Vainajan omaisten suojelemiseksi en kerro Karjulan esikuvan oikeaa nimeä. Tarkastin äsken asian ja kyllä Kärkkäälän sotaveteraanien mainitsema eversti löytyy Kuopion sankarihautausmaalta. Kirjassahan Karjula oli everstiluutnantti, joka haavoittui ja Rokan Antti kantoi sitten miehen vastahakoisesti turvaan. Everstin arvon Karjulan esikuva näyttää saaneen todellisuudessa muutaman päivän ennen kuolemaansa. 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi