Blogi

Filosofiakahvila jatkuu

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 11.02.2020 18:51

Blogi >>

Karjalasta palattuani oli ovella keskikokoisen muurahaispesän kokoinen kasa ilmaisjakelulehtiä ja ihan sattuma oli, että silmääni pisti Viikkosavon uutinen, että Kuopion filosofiakerho kokoontuu jälleen, eli Kuopion kaupunginteatterin aulassa alustaa keskiviikkona 12.2.2020 klo 17-19  Se­ra­fim Sep­pä­lä, sys­te­maat­ti­sen te­o­lo­gi­an pro­fes­so­ri, Itä-Suo­men yli­o­pis­tolta aiheesta Va­paus – käy­tän­nöl­li­nen vas­taus ja te­o­reet­ti­nen on­gel­ma.

 

Vaikea keksiä tuon mielenkiintoisempaa aihetta. Itse tykkään filosofiakerhosta kuin hullu puurosta, koska siellä tapaan monia ihmisiä, joilla jalat ovat lähes yhtä tukevasti ilmassa kuin itselläni. Harva ei ole ollut myöskään se kerta, että olen törmännyt siihen harvinaiseen tunteeseen, että olen lähes normaalein paikalla olijoista.

 

Tulevan tilaisuuden alustajasta Serafim Seppälästä kertoo Wikipedia seuraavaa:

 

Serafim Seppälä eli munkki Serafim (s. 12. lokakuuta 1970[1]) on ortodoksinen pappismunkki,[2] filosofian tohtori ja kirjailija. Hänet vihki papiksi 15. elokuuta 2012 Helsingin metropoliitta Ambrosius.[2]

Munkki Serafimin teos Tie ylösnousemukseen, joka käsitteli pääsiäistä edeltävää suurta paastoa, voitti ilmestymisvuonnaan 2006 pidetyn Kaikkien aikojen ortodoksinen kirja -äänestyksen. Lisäksi hän on kääntänyt suomeksi useiden idän kirkkoisien, muun muassa Johannes Krysostomoksen ja Iisak Niniveläisen tuotantoa.

Serafimin kirja Vapaus käsittelee vapauden käsitettä ja olemusta yhtäältä länsimaisen filosofian, toisaalta idän kirkon teologisen opetuksen valossa. Vapaus valittiin vuonna 2007 vuoden kristilliseksi kirjaksi.[3] Kirja myi nopeasti viisi painosta ja on yksi Suomen eniten myytyjä ortodoksisia kirjoja.

Serafim Seppälä toimii systemaattisen teologian ja patristiikan professorina Itä-Suomen yliopistossa. Hänen tutkimusaiheitaan ovat muun muassa islamilainen ja idän kirkon mystiikka, varhaiskristillinen opetus Neitsyt Mariasta, Jerusalemin idea juutalaisuudessa, islamissa ja kristinuskossa, kristillisten apokryfikirjojen teologia, Efraim Syyrialaisen runous, itäsyyrialainen 600–700-luvun mystiikka, klassinen juutalainen raamatuntulkinta, kaunokirjallisuuden teologia, armenialaisten kansanmurhan perintö sekä itäisen kristikunnan estetiikka, erityisesti idän kirkkoisien kauneuskäsitys ja armenialainen kuvataide.

Serafim Seppälä on vuodesta 2019 lähtien toiminut Ikoni & kulttuuri -lehden päätoimittajana.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi