Blogi

Huumorimies Anastas Mikojan

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 19.07.2021 15:35

Blogi >>

Eilen mainitsemani Neuvostoliiton kauppaministeri Anastas Mikojan oli suuri humoristi, mikäli yhtään on uskominen Lauri Hokkasen juuri ilmestynyttä kirjaa Kenen joukoissa seisoin - Taistolaiset ja valtioterrorin perintö ja miksi ei olisi uskominen. Nimittäin Mikojan selitti, että tsaarin aikaan ihmiset joivat määrätietoisen humalahakuisesti, koska halusivat unohtaa kurjan elämänsä.

 

Sen sijaan sosialistisessa yhteiskunnassa objektiivisia syitä juomiseen ei enää ollut olemassa. Vodkaa juotiin kyllä yhä enemmän, mutta se oli nyt sosialismin rakentamista, tapa lujittaa sosialismin rakentamista, tapa lujittaa sosialismin puolustusta imperialismia vastaan. Mikojanin näkemys kuulostaa hieman erikoiselta, mutta näkemykselle löytyy vankka selitys ja se on sellainen, että Suomikin kantaa ainakin osavastuun venäläisten juoppoudesta.

 

Nimittäin 1930-luvulla Stalin havahtui siihen, että torjuakseen Ukrainaa ja Leningradia uhkaavan vaaran, Puna-armeijaa tuli vahvistaa 40-50 divisioonalla. Rahaa hankkeelle ei kuitenkaan ollut saatavilla, mutta sitten generalissimus Stalin oivalsi, että valtion tuloja olisi helppo lisätä lisäämällä vodkan myyntiä. Siihen asti bolshevikit olivat pitäneet juoppoutta suurena ongelmana ja sitä vastaan taisteltiin kovin ottein. Pontikan keitosta saattoi saada kymmenen vuoden vankilatuomion ja julkisella paikalla juopottelusta vuoden.

 

Stalinin johdolla Neuvostoliitossa alettiin sitten menestyksellä taistelemaan maanpuolustuskykyä ehkäisevää raittiutta vastaan lakkauttamalla raittiusjärjestöt ja perustamalla uusia viinatehtaita. Kampanja menestyi ja uusia divisioonia pystyttiin perustamaan viinarahoilla. Varmasti myös valtion huoltosuhde parani, koska venäläiset miehet kuolivat ennen kuin pääsivät eläkkeelle. Jossain vaiheessa venäläiset miehet poistuivat tuonilmaisiin keskimäärin jo 53-vuoden iässä, mutta Putinin raittiuskampanjoiden myötä sikäläiset miehet kuolevat nykyään 66,4 vuoden kypsässä iässä, eli he ehtivät nauttia eläkkeestään reilun vuoden. Keskimääräinen eläke naapurissa on nyt noin 200 €/kk. 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi