Blogi

I......i

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 11.09.2020 14:46

Blogi >>

Melkoisen kovaa tekstiä piti sisällään 1960-luvun alun aapiskirja. Näitä aapisia näkyy vielä myynnissä ainakin divareissa, ja valtakunnan syyttäjä voisi kiinnittää asiaan huomiota. 

 

Tuosta kuvasta tulee mieleeni se, kuinka alakansakoulun opettaja Irja Turtiainen kysyi vuonna 1964, onko meistä joku nähnyt n......ä. Selänteen Pekka oli ainoa, joka kertoi nähneensä n.....n herättäjäjuhlilla.  Itse näin ensimmäisen afroafrikkalaistaustaisen henkilön vasta vuonna 1976 Helsingissä. Suonenjoella tosin oli nähty afroafrikkalainen mies jo pari vuotta aiemmin, mutta itse en ollut näkijöiden joukossa. Hän oli ollut itkemässä Suonenjoen Alkon oven vieressä ja Kärkkäälässä epäiltiin asian liittyvän jotenkin Alkon raittiuskampanjaan.

 

Tuossa aapisen sivulla ihmetyttää myöskin punanahkaisen i......n kuva. I.....t eivät muuten ole läheskään niin punanahkaisia kuin vaikkapa itse ja monet muutkin suomalaiset. Olen yrittänyt keksiä soveliasta nimitystä kuvan henkilölle, mutta en tähän hätään sellaista keksi. Nimitys Amerikan alkuperäisväestön edustja on hieman harhaanjohtava, koska myös ihmisryhmä, jota ennen kutsuttiin e......ksi, on Amerikan alkuperäisväestöä. Ehkä inuiittinimitys tästä kansasta olisi hyväksyttävissä oleva vaihtoehto.

 

Muuten itse pentuna en millään ymmärtänyt intialaisten ja i.....en eroa ja senkin vuoksi i.......lle oliis hyvä keksiä nimitys, joka ei loukkaa ketään. Mielestäni nimitys intialainen ei ole loukkaava.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut ak 15.09.2020 16:38
...etteivät vain olleet Delta Rhytm-poikia, jotka kiertelivät joskus Suomea https://www.youtube.com/watch?v=0UM3lpJOM6c ...
Kirjoittanut Muistan vieläkin 14.09.2020 15:59
Minä näin viisikymmentäluvun jälkimmäisellä puoliskolla Suonenjoen suvijuhlilla peräti kolme sellaista mustaa miestä, joita ei nykyään saa sanoa neekereiksi. Soittivat valkoiset hampaat loistaen sellaisia kämmenillä läiskyteltäviä rumpuja jonkin sortin avonaisen teltan suojista. Olin jotain 6-7 vuotinen ja näky oli pienestä henkilöstä mieleen painuneen ihmeellinen.

Kommentoi