Blogi

Isänmaallinen mies kaipaa jatko-osia

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 28.11.2019 18:50

Blogi >>

Minusta Arto Halosen ohjaama suomalaisen hiihdon salatusta historiasta kertova Isänmaallinen mies on kerrassaan mainio elokuva. Elokuvan tapahtumat ja henkilöt ovat niin todentuntoisia ja uskottavia, että ihmettelen, ettei kunnianloukkaussyytteitä ole nostettu. Katsoin Isänmaallisen miehen eilen telkkarista selkäkeikkanauruja päästellen ja riemusta kiljahdellen, ja asiasta kiinnostuneet voivat nähdä sen vielä muutaman päivän ajan tästä linkistä:

https://areena.yle.fi/1-3127107

 

Jos nyt jotain vikaa elokuvasta oikein hakemalla hakee, niin hieman häiritsi se, että maamme suurhiihtäjiä esittäneet Turkan kasvatit osanneet juurikaan hiihtää. Ilmeisesti Turkka opetti vain juoksemaan ja vetämään leukaa. Arto Halonen olisi varmaankin kauniisti pyytämällä saanut joitakuita maamme nykyisistä huippuhiihtäjistä sijaisnäyttelijöiksi hiihtokohtauksiin. Paikoitellen kömpelöt hiihtokohtaukset toivat mieleen Hollywoodin Talvisota-elokuvan vastaavat kohtaukset vuodelta 1940. Se lienee maailman kaikkien aikojen huonoin elokuva ja siksi ihan hervottoman hauska, koska juuri tahaton komiikka on huumorin paras, vaikkakin vaikein muoto.

 

Harmi, ettei Halosen elokuvalla ollut kuin surkeat 32.000 katsojaa, vaikka filmi maksoi reilut 1,7 miljoonaa euroa. Persnettoa tuli siis pahasti. Se on sääli, koska Halonen olisi voinut jatkaa saman aihepiirin käsittelyä elokuvalla, jossa aiheena olisi ollut Suomen 1970-luvun yleisurheilu. Silloinhan Suomen yleisurheilu oli voimissaan ja muun muassa suuri ja mahtava Neuvostoliitto kaatui maaottelussa Sotshissa. Vielä maaottelun jälkeenkin kovakuntoiset poikamme ja tyttömme jaksoivat aiheuttaa sikäläiselle hotellille mittavia vaurioita. Kiekkoa oli kuulemma heitelty käytävillä ja Mikko-Vilkastus tanssitti bassoviulua niin, että sen kaula irtosi.

 

Hyvä urheiluelokuvan aihe olisi myös käsitellä maamme menestyksekästä uintihistoriaa ja sen salaisuuksia. Harva enää muistaa, että Suomi oli reilut 20 vuotta sitten Usa:n ohella maailman uinnin mahtimaita ja että kaksi meikäläistä mielenkiintoista uimaripersoonaa oli ihan maailman huipulla, vaikka uintia harrastaa maailmassa sata kertaa enemmän ihmisiä kuin hiihtoa. Sitten jostain syystä maajoukkueen valmentaja sai jostain syystä kenkää ja hetkessä Suomi palasi lajissa Päiväntasaajan Guinean tasolle, jonka edustajan  Eric Moussambanin selviytymistaistelun Sydneyn olympialaisten 100 metrin vapaauinnissa kaikki urheilun harrastajat hyvin muistavat.

https://www.youtube.com/watch?v=8rqI8xwXVac 

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi