Blogi

Islannin ihmeellisestä menestyksestä

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 11.10.2017 18:05

Blogi >>

Kerrassaan on ihmeellinen väkimäärältään Tampereen kaupunkialueen kokoisen Islannin viimeaikainen menestystarina muutenkin kuin potkupallon pelaamisen rintamalla. Muutama vuosi sitten meilläkin jo melkein kerättiin ruoka-apua Islannille, koska maan talous oli vaikeuksissa, puhuttiin koko valtion olevan menossa konkurssiin.

 

Sitten islantilaiset antoivat kylmän rauhallisesti ainoastaan pankkiensa mennä konkurssiin, koska sehän on sitä kapitalismin kehittymisen edellyttävää luovaa tuhoa. Joitakin pankinjohtajia pistettiin kuitenkin varmuuden vuoksi linnaan, mutta tallettajien sijoitukset onneksi turvattiin. Suomessahan valittiin toinen tie ja verorahoilla sekä valtion lainoilla maksettiin pankeille tukea 40 miljardia euroa, joka summa oli sitten poissa esimerkiksi kotimaisen jalkapalloilun kehittämisestä.

 

Nyt Islannin talous on kovassa kasvussa, eli kansantuote nousi viime vuonna peräti 7,1 %. Suomi sen sijaan ylsi vain reiluun prosenttiin. Työttömiä Islannissa on tällä hetkellä 1,1 %, eli toisin sanoen maassa on huutava työvoimapula. Suomen työttömyysprosentti on 8,8%, vaikka tilastoja kaunistellaan erilaisilla vippaskonsteilla.

 

Viime vuonna Islannin bkt oli Pohjoismaiden toiseksi pienin, eli 49.200 taalaa ja maa oli maailman rankingissa sijalla 28, kun kaikki itsenäistyneet öljynporauslautatkin otetaan huomioon kisassa. Suomen bkt oli Pohjoismaiden selvästi pienin, eli vain 42.200 ja maailmantilastossa olimme sijalla 41. Inhimillisen kehityksen tasoa mittaavan HDI:n mukaan Islanti on maailman yhdeksänneksi paras paikka asua, Suomi on sijalla 41.

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi