Blogi

Isotakiainen

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 09.07.2019 17:54

Blogi >>

Kaikkitietävän Wikipedian avulla uskon onnistuneeni Sortavalan jättirikkaruohon lajin määrittämisessä. Kyseessä lienee isotakiainen, joka Suomessa kasvaa harvinaisena vain etelässä enkä ole sitä meillä nähnyt. Sen sijaan tavallinen takiainen tuli minulle hyvinkin tutuksi siihen aikaan, kun asuin Heinolassa pienen lamppuharjamaisen koiran palvelijana.

 

Vaikka Sortavala sijaitsee aika pohjoisessa, niin isotakiainen on siitä huolimatta onnistunut valtaamaan kaupungin kadunvarret. Jättikasvia voidaan hyödyntää myös ihmisravintona, joten Sortavalan ruokahuolto näyttää hyvin turvatulta. Wikipedian mukaan isotakiaista voi käyttää ravintona mustajuuren tapaan; tosin en tiennyt, miten mustajuurta hyödynnetään ennen kuin katsoin Wikipediasta, että sitä käytetään parsan tapaan.

 

Isotakiainen ei ole Karjalan suurin rikkaruoho, vaan sitäkin suurempi on erittäin myrkyllinen jättiputki, joka on vallannut rajantakaiset kylät pelottavan tehokkaasti. Ennen pelkäsin jättiputkien ajavan karjalaiset lähiaikoina uudelle evakkomatkalle, mutta viime matkalla näin orastavan toivonkipinän.

 

Nimittäin aiemmin Sortavalan lähistöllä erään raunioituneen ja hylätyn lehmäkombinaatin tienoilla kasvoi monen hehtaarin suuruinen tiheä jättiputkikasvusto, mutta nyt ilokseni huomasin, että osa jättiputkipellosta oli raivattu pelloksi. Ihmeen taustalla lienevät Lännen talouspakotteet, jotka ovat elvyttämässä Karjalankin maataloutta.  Ilmeisesti Round-Up-niminen syöpää aiheuttava rikkaruohomyrkky tepsii myös voittamattomana pidettyyn jättiputkeen.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi