Blogi

Itä-Saksan miehitys

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 13.10.2020 16:15

Blogi >>

Vaikka humeettirasiani selvästikin jo sassaroi enkä muista juurikaan vuoden 1988 Soulin olympialaisten jälkeisiä tapahtumia ja vaikka en huomaa malkaa omassa silmässäni, niin siitä huolimatta huomaan erinomaisen hyvin rikat kanssaihmisteni silmissä.

 

Toissa iltana kerroin merkittävän yhteiskunnallisen toimihenkilön Matti Huutolan muistelmista ja rohkenen vielä jatkaa aiheesta. Huutola kertoo kokeneensa uskonnollisen herätyksen kaltaisen tajunnanmuutoksen, kun hän pikkupoikana kuunteli kotinsa uuninpankolta sitä, kuin SKDL:n puheenjohtaja Ele Alenius anaalisoi Itä-Saksan miehitystä. Ilmeisesti kyseessä oli jonkinlainen lappilaisten toverien tupailta. Huutolan mielestä Alenius vaikutti maailman viisaimmalta ihmiseltä.

 

Ilmeisesti Alenius olikin hyvin viisas ihminen, mutta ehkä joko hän kärsi silloin tai sitten Huutola kärsii nyt muistiongelmista kuten itsekin kärsin. Itä-Saksan miehitystä en muista tapahtuneen, ellei sitten sillä tarkoiteta Neuvostoliiton vuonna 1945 tapahtunutta ja 44 vuotta jatkunutta miehitystä, mutta minusta siinä miehityksessä ei ole juuri anaalisoitavaa.

 

Sen sijaan itse muistan kristallinkirkkaasti vuoden 1968 tapahtuneen Tsekkoslovakian miehityksen. Osallistuin nimittäin juuri niihin aikoihin Olympiastadionilla järjestettyyn Suomi-Tsekkoslovakkia-Viro-maaotteluun, tarkemmin sanottuna täytelajina juostuun alle 12-vuotiaiden 1.000 metrin juoksuun ja olin 24. ajalla 3.27,4.

 

Monta kertaa olen miettinyt, että oliko maaottelussa kyseessä jonkinlainen Kekkosen suunnittelema salainen neuvostovastainen operaatio, josta siihen aikaan käytettiin nimitystä neulanpistopolitiikka. Tsekoslovakialla oli ollut jo pitkään vaikeuksia Neuvostoliiton kanssa, koska maassa haaveiltiin ihmiskasvoisesta sosialismista toisin kuin itäisessä naapurissa. Hieman arveluttavaa oli sekin, että Suomi halusi urheilla maaottelussa nimenomaan Viron eikä Neuvostoliiton kanssa, joka asia saattoi viestittää heimoveljille, että Suomi tukee virolaisten separatistisia pyrkimyksiä.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi