Blogi

Jääkiekon Dirty-Harry

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 13.01.2020 18:36

Blogi >>

Olen ajatellut Kanadan olevan hyvin paljon Pohjoismaiden kaltainen lempeä hyvinvointi yhteiskunta toisin kuin sen rajanaapuri USA, mutta nyt on syytä tarkistaa näkemystä. Nimittäin tv:n Ruotsin jääkiekkohistoriasarjassa haastateltiin kanadalaista Harry Smith-nimistä maajoukkuemiestä, josta helposti ymmärrettävästä syystä käytetään hellittelynimeä Dirty-Harry.

 

Tämä leppoisa Dirty-Harry muisteli lempeästi nauraa hekotellen, miten maaotteluissa ruotsalaispelaajia pyrittiin pelottelemaan vahingoittamalla heitä ihan tarkoituksella. Siinä meni ruotsalaisilta leukaa ja polvea sekä Ulf Sternerkin keihästettiin mailalla vallan tajuttomaksi. Dirty-Harry kuitenkin korostaa makeasti nauraa hekotellen, ettei hän tarkoituksella vahingoittanut vastustajia, mutta heillä oli paha tapa aina osua häneen.

 

Ruotsissa vuonna 1962 käydyssä maaottelussa kävivät tunteet jopa niin kuumina, että ryhmä ruotsalaispoliiseja liukasteli kentälle rauhoittamaan joukkotappeluksi äitynyttä ottelua. Itselläni on muuten mielikuva lapsuuden ajalta, että Suomessakin vieraillut Kanadan amatöörimaajoukkueena esiintynyt joukkio pani niin rähinäksi kentällä, että myös meillä tarvittiin poliisivoimia, jotta rikkeeseen syyllistyneet kanukit saatiin pois kaukalosta tai ainakin jäähyaitioon kärsimään jopa viiden minuutin rangaistuksiaan.

 

Kanadassa jääkiekossa oli ainakin vielä 50-luvulla niin kova taso eurooppalaisiin verrattuna, että muistaakseni vuonna 1958 maailmanmestaruuden voitti jokin palomiehistä koottu yhdistelmä. Taisi olla kyseessä se joukkue, joka voitti Suomen 24-0 ja kun kanadalaiset joutuivat jossain vaiheessa pelaamaan alivoimalla, suomalaiset eivät koskeneet kiekkoon kertaakaan tämän jäähyn aikana.

 

Ruotsin jääkiekkohistoriaan voi tutustua tästä linkistä https://areena.yle.fi/1-50155156 . 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi