Blogi

Järjestys se olla pitää hautausmaallakin

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 10.09.2018 19:27

Blogi >>

Aika monet asiat ovat Kuolassa pohjoismaisesta suoraakulmaa rakastavasta näkökulmasta käsin ihanasti rempallaan, mutta tuo Petsmon saksalainen sotilashautausmaa ei ole ihanasti rempallaan, vaan ihan se on vatupassissa kaikin puolin. Saapuessamme paikalle oli juuri kolme venäläissotilasta lopettelemassa paikan trimmeröintiä.

 

Sellaiseksi on maailma nykyajan maailmanhistoriallisten tapahtumien suunnattomassa vyöryssä kääntynyt, että Venäjän armeija huolehtii fasistisotilaiden viimeisistä leposijoista. Epäilen saksalaisten maksavan asiasta siitä turhia maailmalle huutelematta.

 

Tuohon tunturin juurella sijaitsevaan kalmistoon on on haudattu noin 12.000 saksalaista, joista valtaosa on ihan nuoria poikia. Jokaisen vainajan nimi sekä syntymä- ja kuolinaika  on hakattu alueen muistokiviin.

 

Tuohon hautausmaahan ei ole kuitenkaan kätketty kurinpidollisista syistä teloitettuja, joita oli yhteensä 450-550. Heidän hautansa on Petsamojoen itäpuolella kauniilla paikalla joen suistossa. Erityisesti kuolemantuomioiden jakamisessa kunnostautui pervitiiniä runsaasti käyttänyt kenraali Schörner, joka oli tunnettu julmana miehenä.

 

Tosin hänkin kohtasi kovempansa, kun oli kerran autoilemassa Petsamon tiellä, jolla joukko suomalaisia tietyömiehiä oli tekemässä parannustöitä. Nämä olivat vakaasti sitä mieltä, että tiellä oli sillä hetkellä autolla ajo kielletty, vaikka Schörner uhkaili heitä jopa pistoolillaan. Kenraalin ei auttanut muu kuin kääntyä takaisin. Myöhemmin hän lähetti tietyömiehille konjakkipullon.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi