Blogi

Jarmo Korhonen ja vankilankynnys

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 03.12.2017 18:08

Blogi >>

Muistelen, että Pohjantähden Laurilan Anttoo huusi, että "jumalauta, nyt ei ole vankilankynnys korkealla", kun ratsupoliisit raahasivat hänet pois torpastaan, vaikka Anttoo vakuutti, että "tää palli pysyy mun perseeni alla". Tuo Pohjantähden häätökohtaus on tragedia, vaikka ymmärtämätön lukija, kuten itse olen, pitää sitä komediana.

 

Tuo Anttoon huuto, että "jumalauta, nyt ei ole vankilankynnys korkealla", palautui mieleeni, kun luin Jarmo Korhosen juuri ilmestyneen kirjan Vallantavoittelijat. Luin sen melkeinpä yhdeltä istumalta, tosin välillä jouduin nousemaan päästellessäni selkäkeikkanauruja. Korhosen kirja maamme johtavista poliitikoista on yhtä ilkeä ja yhtä hauska kuin 40 vuotta sitten ilmestynyt Tamminiemen pesänjakajat ja luulen, että paljon tätäkin kirjaa vielä tullaan tutkimaan, ja moni hyvä lakimies tulee elättämään sen avulla itsensä ja perheensä pitkään. Ihme on, ellei muutama pilkatuista nosta rosessia menetetyn maineensa palauttamiseksi.

 

Muuten sekä Tamminiemen pesänjakajat että Vallantavoittelijat edustavat lajityypillistä ilkeää savolaista huumoria parhaimmillaan. Savolaiset tykkäävät puhua pahaa herroista ja poissaolevista. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että vaikka Loka-Laitista pidetään aitona Stadin kundina, niin kyllä hänen sukujuurensa kiertyvät Kangasniemelle ja vaikka Jarmo Korhonen asuu Etelä-Pohjanmaalla, niin kyllä hän Wikipedian mukaan on syntynyt Joensuussa, eli mies on sudeettisavolainen. 

 

Myönnän, että karjalaisetkin ovat omalla tavallaan hauskoja, mutta heiltä puuttuu täysin huumoria piristävä ilkeys, koska historia on tehnyt itäisimmistä suomalaisista nöyriä. Karjalaiset ovat maaorjien jälkeläisiä, joka seikka leimaa heitä vieläkin. Muistelen, että Suomen kuuluisimman karjalaisen, eli Johannes Virolaisen, vaari vielä ruoskittiin, kun hänen huumorinsa ei miellyttänyt tilanherraa. 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi