Blogi

Jörniä ja topittaa

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 12.02.2020 20:01

Blogi >>

Hiljattain edesmenneen Jörn Donnerin muistoa kunnioitettiin eilen Teemalla ja esitettiin 50 vuotta sitten valmistunut elokuva Mustaa valkoisella ja se oli oikein se. Tosin itseäni vanhana konservatiivisuuteen taipuvaisena herrana ärsytti elokuvassa vähän väliä näytetyt siveettömät kohtaukset, joissa täysin häpeämättä röyhyytettiin tupakkaa. Onneksi filmi oli kielletty alle 16-vuotiailta.

 

Maustaa valkoisella oli aikansa kohufilmi varsinkin siihen liittyneen oikeusjutun vuoksi. Donner jörni alkuperäisessä ja väärentämättömässä versiossa tuntemattomaksi jääneen naisenpuolen kanssa ja jotenkin satunnainen katsoja, joka tunsi Kristiina Halkolan vain vaatetettuna, saattoi uskoa Halkolan olleen jörninnän kohteena. Halkola vaati oikeudessa Donnerilta korvauksia käsittääkseni ennen kaikkea menetetystä maineestaan ja oikeus katsoi hänen maineensa 5.000 silloisen markan arvoiseksi. Lisäksi elokuvasta määrättiin poistettavaksi kyseinen jörnintäkohtaus.

 

Tässä yhteydessä on syytä kiinnittää huomiota siihen, että Jörn Donner on toiminnallaan synnyttänyt suomen kieleen vallan uudissanan jörniä. Jörnimisen kanssa kilpailee uudissanana myös jokseenkin samaa tarkoittava sana "topittaa". Se sana syntyi eduskunnan puhemiehen Riitta Uosukaisen muistelmista, joissa kuvattiin hänen vireää yhdyselämäänsä miehensä Toivo Uosukaisen kanssa.

 

Uosukaisen muistelma teos synnytti valtavan mielenkiinnon ja ostosryntäyksen, josta silloinen kansanedustaja Jörn Donner, joka on kirjailijanakin kunnostautunut, sai aiheen ihmetellä sitä, että kansaa kyllä kiinnostaa puhemiehen panot, mutta kansaa ei yhtään kiinnosta panomiehen puheet.

 

 

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi