Blogi

Jouko Konttinen kertoo isästään Juho Konttisesta / 4.osa

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 06.03.2018 18:53

Blogi >>

Äitini nimi oli Maria Arola ja oli pieni tummatukkainen- ja hipiäinen neitonen. Tummat isot ruskeat silmät kruunasivat kaiken. Äitini oli vain 154 cm pituinen ja isänä oli sen ajan mieheksi aika pitkä, eli 184 cm. Minä perin kaikki nuo äitini ulkoiset ominaisuudet paitsi pituuden. Alamittaiseksi kuitenkin jäin isääni verrattuna 10 sentin verran.

 

Isäni kertoi, että äitini oli puolilappalainen. Epäilemättä näin onkin koska myös veriryhmäni viittaa alkuasukkaisiin. Lappalaisilla, intiaaneilla ja eskimoilla yleisin veriryhmä on O ja se löytyy minultakin. Hauska yksityiskohta on se, että äitini isä oli karannut jonkun piian kanssa kaukomaille.

 

Äidinäiti seurusteli isäni enon Adam Konttisen kanssa samaan aikaan, kun isäni seurusteli Maria-tyttären kanssa. Adam meni naimisiin äidinäitini kanssa ja saivat yhden yhteisen lapsen. Samaan perheeseen kuului siis lapsia, sekä Konttisen, että Arolan nimellä. Otapa tuosta selvää, mutta mitään sukurutsaa ei ollut kuitenkaan tapahtunut.

 

Vuosi 1930 oli vilkas vuosi. Vanhempani menivät naimisiin. Äitini synnytti ensimmäisen lapsen, siskoni Hilda Marian ja ostivat pienen tilan Suonenjoen Vehvilän kylästä. Tilan omisti joku kauppias ja tilan kokonaispinta-ala oli 380 hehtaaria. Isä ei pystynyt ostamaan, kuin 13 hehtaarin maapalan rakennuksineen. Suuremman osan tilasta kauppias oli myynyt Gutzeitille.

 

Vuonna 1931 salama löi taloon, kun vanhempani olivat niityllä. Naapurin emäntä oli sattunut paikalle ja pelastanut siskoni palavasta talosta. Ainoaksi asumispaikaksi jäi savusauna, josta käsin isäni rakensi vielä nykyisinkin pystyssä olevan asuintalon. Pieni oli sekin. Käsitti pirtin ja erillisen keittiön.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi