Blogi

Jussi Kurikkalan rento maaliin saapuminen

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 06.04.2021 14:39

Blogi >>

Alla olevasta linkistä löytyvässä Finlandia-katsauksessa nro 31 seurataan kohdasta 4 min 50 sek lähtien vuoden 1944 Ounasvaaran kisojen 50 km:n hiihtoa, jonka voittaa ylivoimaisesti Suonenjoen Iisveden Jussi Kurikkala.

 
Kurikkala oli Suonenjoen kolmesta hiihdon maailmanmestarista ainut, joka ei männyt sodassa, sillä hän ei joutunut rintamalle heikkojen keuhkojensa vuoksi. Heikoista keuhkoista huolimatta mies voitti 50 km:n maailmanmestaruuden vuonna -41. Jussi Kurikkala oli ihan oikeasti hyvin sairaalloinen ja hän kuoli jo 39 -vuotiaana vuonna 1951.
 
Ehkä parhaiten Kurikkala on jäänyt maamme hiihtohistoriaan siitä, että tuossa alla olevassa filmissä esitetyssä Ounasvaaran 50 km:n kilpailussa hänen huoltoryhmänsä sekosi virvoitusjuomaputeleissa perusteellisesti, ja Jussi ryyppäsi viimeisellä virkistäytymisasemalla mehun sijasta 97 % pirtua.
 
Niinpä hän sitten hiihtelikin maaliin poikkeuksellisen rennosti ja hyväntuulisesti. Tapauksen selittänee se, että ennen kestävyysurheilussa käytettiin alkoholia piristeenä ihan kisan viime kilometreillä, tosin yleensä huomattavasti Kurikkalan koktailia miedompana sekoitteena.

Kurikkala kilpaili myös juoksijana. Hän jopa edusti Suomea Lontoon vuoden 1948 olympialaisissa maratonilla, mutta ei menestynyt silloisen suomalaisen mittapuun mukaan, vaan sijoitus oli vasta 13; nykyäänhän tuollainen olisi loistava saavutus valkoiselta mieheltä.

 

https://finna.fi/Search/Results?

limit=0&lookfor=jussi+kurikkala&

type=AllFields&filter%5B%5D=

%7Eformat_ext_str_mv%3A%220

%2FVideo%2F%22

 

 

 

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi