Blogi

Käsivirheet pois

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 09.09.2019 16:53

Blogi >>

Vaan kylläpä kaatui taas Suomen jalkapalloilu eteenpäin myöhään eilisiltana Tampereen Ratinan tummentuvalla stadionilla. Maailman huippuihin lukeutuva Italia oli kyllä ottelussa selvästi parempi ja liikutteli palloa sirkusmaisella näppäryydellä, mutta poikamme juoksentelivat koko pelin ajan oikein suomalaisella sisulla pallon ja italialaisten perässä.

 

Italian tekemä voittomaalikin tuli tuomarin suosiollisella avustuksella. Moni jalkapallosta jotain ymmärtäväkin oli sitä mieltä, ettei uutistenlukija Anna-Liisa Tiluksen aikamiespoika Sauli Väisäsen käsivirhe ollut rangaistuspotkun arvoinen rike. Jonkun olisi tehtävä jotakin jalkapalloa vaivaan sääntötulkintaongelman ratkaisemiseksi, sillä harva on se ottelu, jossa ei käsivirheistä kiistellä. Minulla on kaksi rakentavaa sääntömuutosehdotusta.

 

Ensiksikin käsivirhe olisi aina rangaistava teko, kun pallo koskettaa kättä, mutta oikeudenmukainen rangaistus olisi, että tahattomista käsivirheistä seuraisi vain epäsuora vapaapotku ja vain tahalliset käsivirheet aiheuttaisivat rangaistuspotkun. Eilinenkin rankkarimaali olisi jäänyt tekemättä, jos seurauksena olisi ollut epäsuora vapari.

 

Toinen vaihtoehto olisi se, että käsien käyttö sallittaisiin jalkapallossa samalla tapaa kuin nykyään jääkiekossa. Irlantilainen muunnelma lajista taitaakin sallia ainakin kohtuullisen käsillä koskemisen palloon. Luulen, ettei jalkapallon suosio maailmalla vähenisi, vaan pikemminkin lisääntyisi tämän peliä selkeyttävän sääntöuudistuksen seurauksena.

 

Muuten jo Tahko Pihkala ihmetteli aikoinaan sitä, miten maailmassa voi olla urheilumuoto, jossa nuoret terveet miehet eivät saa käyttää käsiään. Tahkolla saattoi olla asiaan myös hänen rakastama maanpuolustuksellinen näkökulma. Kuitenkin hän ainakin vanhemmiten hyväksyi jalkapallon harrastamisen, mutta sillä edellytyksellä, että pojat harrastavat monipuolisesti liikuntaa 20 ikävuoteen asti ja sen jälkeen alan erikoislahjakkuudet voivat keskittyä pelkästään pallon potkimiseen.

 

Tosin eteenpäin potkaisua Tahko ei hyväksynyt lääketieteellisistä syistä, kuten perusteltua onkin, sillä sellaiseen ihmisen jalkaa ei ole suunniteltu, vaan potkaisun piti Pihkalan mielestä tapahtua kantapäällä taaksepäin, joka suoritustapa ei vaaranna polviniveliä eteenpäin potkaisun lailla. 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi