Blogi

Kaivopuiston maraton ja Könönen

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 07.04.2021 14:44

Blogi >>

Finlandia-katsaus 93/1948 todistaa, että kova on ollut suonenjokelaisten kestävyysjuoksijoiden taso Lontoon olympiakesänä. Filmi kertoo, miten Suonenjoen hirmukuntoinen Salomon Könönen voittaa Kaivopuiston maratonin suorastaan ylivoimaisesti ennen 10.000 metrin me-miestä Viljo Heinoa ja kovia ruotsalaisia. Ikämiesten sarjan voitti myös suonenjokelainen Jussi Kurikkala.

 

Tässä yhteydessä on syytä palauttaa mieleen se, että samana kesänä Lontoon olympialaisissa maratonilla Viljo Heino oli 11. ja  Jussi Kurikkala 13.. Viljo Heino valitteli myöhemmin sitä, että hänet keskenkuntoisena määrättiin maratonille vastoin hänen tahtoaan. Sen sijaan Salamon Könönen valitteli myöhemmin sitä, ettei häntä päästetty mukaan maratonille. Itse hän uskoi, että olisi voittanut olympiakullan, koska juoksi seuraavana kesänä Euroopan ennätyksen ja aika oli kuusi minuuttia Lontoon voittoaikaa parempi. Pieleen siis menivät silloinkin Urheiluliiton herrojen valinnat.

 

Vaikka Kaivopuiston maratonilla ruotsalaiset eivät pärjänneet, niin kyllä siihenkin aikaan naapurissa osattiin juosta. Lontoon kympillä Ruotsin Bertil Albertson sijoittui pronssille, kun paras suomalainen Könönen oli yhdeksäs. Maaottelussakaan suomalaiset eivät heti sodan jälkeen ruotsalaisille pärjänneet. Könönen muisteli joskus myöhemmin, että yksi maaottelureissu meni meikäläisiltä täysin pieleen, koska sota-aikana nälkiintynyt joukkue söi itsensä Ruotsin höyryävien lihapöytien ääressä ähkyyn.

 

Sitä Könönen ei paljastanut, miten syömiset maksettiin, mutta sen kertoo Tapio Rautavaara muistelmissaan. Siihen aikaan tilanne oli se, että alkoholi oli meillä halpaa ja Ruotsissa hyvin kallista. Markkinamekanismilla on kuitenkin taipumus pyrkiä oikaisemaan tällaiset vääristymät, ja niinpä suomalaiset rahoittivat hankintansa viinan myynnillä. Kun ystävällinen ruotsalainen tullimies ihmetteli Rautavaaran laukun painoa, hän vakuutti laukun sisältävän moukareita.

 

Finlandia-katsaus 93/1948 löytyy tästä linkistä ja Kaivopuiston maraton alkaa heti kolmen minuutin jälkeen:

 

https://www.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_162964?imgid=1

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi