Blogi

Kaksi sankarillista ympäristöaktivistia

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 17.03.2020 17:50

Blogi >>

Eilen tuli TV 1:n historiasarjassa ohjelma otsonikadosta, joka oli lähellä aiheuttaa melkein maailmanlopun viime vuosituhannen lopulla. Silloinhan täysin yllättäen paljastui, että maapalloa auringon ultraviolettisäteilyltä suojaava otsonikerros oli lyhyessä ajassa supistunut yli 30 %. Jos silloin ei olisi pystytty tekemään kovia päätöksiä nopeasti, niin voisi olla, ettei tässä oltaisi koronaa pelkäämässä. Ohjelman voi katsoa Areenalta tästä linkistä:

https://areena.yle.fi/1-50163692

 

Kaksi suurta sankaria otsonikerroksen pelastamisessa 1980-luvulla olivat Margaret Thatcher ja Ronald Reagan, joka asia saattaa kuulostaa yllättävältä, kun ottaa huomioon heidän muun toimintansa. Thatcher oli koulutukseltaan kemisti, joten siitä koulutuksesta oli hyötyä ihmiskunnan olemassaoloa uhkaavan vaaran ymmärtämisessä.

 

Eikä Reagankaan ollut pelkkä B-luokan näyttelijä, kuten yleisesti naureskeltiin, vaan hän oli sentään high schoolin, eli suomalaisittain, lukion keskinkertaisesti läpäissyt mies. Reaganin tiedeasioiden neuvonantaja olisi tyytynyt otsoniongelmassa vain suosittamaan ihmisille aurinkolaseja ja aurinkovoiteita. Muusta luomakunnasta tämä tiedeasiantuntija ei tuntenut huolta. Onneksi hänen esimiehensä Reagan, ihosyövän sairastanut mies, oli ainakin tässä asiassa tervejärkisempi.

 

Usa ja Englanti ostivat rahalla kehitysmaat luopumaan halvoista freoneista ja kansainvälinen sopimus niistä luopumisesta saatiin sovittua. Nähtäväksi jää pystyvätkö Thatcherin ja Reaganin nykyiset seuraajat Trump ja Johnson vastaaviin sankaritekoihin ilmastonmuutosasiassa.  Pelkään, että sivistysporvaristo on katoava laji maapallollamme.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Hannu M 17.03.2020 19:28
Elena Ceausescu oli myö kemisti. Hänen miehensä Romanian presidentti Nicolae tunnettiin myös nimellä Karpaattien nero ja Ajatusten Tonava. Lukeneita ja viisaita olivat molemmat. Eihän sitä muuten olisi valittu korkeisiin virkoihin.

Kommentoi