Blogi

Kansakuntien rationaalisuus

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 24.03.2020 17:12

Blogi >>

Eilen yritin kautta rantain kertoa satunnaiselle lukijalle sen, että vielä nykyäänkin esi-isiemme uskonnollinen perinne vaikuttaa yhteiskunnissa.  Kalvinistiset maat saattavat olla monessakin asiassa parhaat, mutta pohjoismaiset protestanttiset valtiot ovat tasa-arvoisuutensa vuoksi vähiten huonot, koska jostain merkillisestä syystä juutalaisten vihaaja Luther oli kuitenkin ainakin jossain määrin köyhän asialla, vaikka vaatikin kapinoivien talonpoikien tappamista hullujen koirien lailla.

 

Heti asiasta kirjoitettuani luin professori Timo Vihavaisen kuusi vuotta sitten julkaiseman jutun siitä, miten yhteiskunnat voidaan jakaa ryhmiin käsitteiden eloonjäämisarvot vastaan hedonismi, jonka ymmärrän jonkinlaiseksi valintojen vapaudeksi ja traditionaalisuus vastaan rationaalisuus. Itse ymmärrän asian niin, että mitä suurempi on yhteiskunnan hedonismi ja rationaalisuus, niin sitä parempi tavallisen kansan kannalta.

 

Edellä kerrotulla asteikolla mitattuna noin kymmenen vuotta sitten maailman johtotähtenä loisti Ruotsi ja muut protestanttiset Pohjoismaat sinnittelivät heti sen kintereillä. Hedonismissa Pohjoismaiden takana tulivat anglosaksiset Englanti, Usa ja Australia, mutta yllättäen rationaalisuudessa niiden edelle kiilasivat konfutselaiset maat Japani ja Kiina. Japani ohitti rationaalisuudessaan jopa Ruotsin.

 

Tämän tutkimuksen jälkeen tutkin mietteliäänä niitä uutisia, joiden mukaan rationaaliset ruotsalaiset eivät näytä hötkyilevän koronan torjuntatoimien kanssa toisin kuin eräät. Tosin rationaalinen Kiina on saattanut ripeällä toiminnallaan saattanut torjua koko taudin, vaikka sieltähän se tiettävästi lähti liikenteeseen. Tosin kaikkea sopii epäillä.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi