Blogi

Keihäänheittäjien kokoeroista

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 13.07.2021 15:29

Blogi >>

Niin muuttuu maailma. Kun aikoinaan siirryttiin nykymalliseen huonosti liitävään keihäsmalliin, alkoivat varsinkin suomalaiset keihäänheittäjät muistuttamaan entisen ajan kuulantyöntäjiä. Pienet ja sähäkät miehet eivät enää pärjänneet. Vanhalla mallilla selvästi alle 180-senttiset Kinnula ja Nevala heittivät yli 90 metriä ja Karttulan Urheilijoiden vain 169-senttinen Jukka Miettinenkin viskaisi yli 85 metriä, joka lienee alle 180-senttisten maailmanennätys.

 

Nyt kuitenkin nuorten Em-kisoissa 178-senttinen, 72-kiloinen ja 19-vuotias Topias Laine voitti mestaruuden tuloksella 81,67. Se saa minut miettimään, että löytyisikö joku porsaanreikä, jonka avulla Laine saataisiin mukaan olympiakoneeseen. Vaikuttaa nimittäin siltä, että isokokoisten Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin paikat eivät enää kovaa lajia kestä. Epäilen, että pienikokoisen Laineen paikat tulevat kestämään vielä pitkään, koska pienen miehen nivelet kestävät heittojen rasitusta paremmin.

 

Vähän ihmettelen Topias Laineen koon salaisuutta, koska olen niin vanha mies, että olin Heinolan kaupungilla töissä hänen vaarinsa kanssa ja vaari oli noin 200-senttinen ja erittäin vanttera. Myös Topiaksen isä Yki oli hyvin isokokoinen heittäjä. Epäilen, että jos Topiaksella olisi vaarinsa raamit, niin urheilukenttiä jouduttaisiin kohta jatkamaan.

 

174-senttinen Jorma Kinnunen kertoi muistelmissaan, että kun hän saapui ensimmäisen kerran nuorena miehenä kilpailemaan kotipitäjänsä urheilukentälle, ei kentän pituus riittänyt, vaan keppi lensi monta metriä kaurapellon puolelle ja niin minä Jorman tarinan ymmärsin, että kaurapelto esti uuden maailmanennätyksen syntymisen.

 

Vaikka en ole mikään r-----i, niin en malta olla kertomatta, että kun Jorma Kinnunen näki kokoisensa Kenian 174-senttisen Julius Yegon ensimmäisen kerran harjoittelemassa suomalaisten opastuksella, hän tarinan mukaan oli vaatinut, että mies on lähetettävä kiireesti takaisin Afrikkaan. Niin ei tapahtunut ja niinpä muutama vuosi myöhemmin Yego voitti Pekingissä maailmanmestaruuden yli 92 metrin kiskaisulla. Luulen Topias Laineen pystyvän tulevaisuudessa vielä parempaan.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi