Blogi

Kiitospäivä

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 12.01.2021 17:41

Blogi >>

Minustakin tulossa ainakin pikkuisen amerikkalaisen kaltainen, sillä vietin amerikkalaismallisen kiitospäivän sen kunniaksi, kun kongressi vahvisti Bidenin valinnan ja ostin amerikkalaiseen tapaan kalkkunan, jonka paistoin. Nähtäväksi jää juhlinko sittenkin liian aikaisin. Tosin kalkkuna oli sen verran iso, että juhlat voivat jatkua sen puolesta pitkään.

 

Tarkistin Wikipediasta kiitos juhlan historiallisen taustan ja muutuin sen jälkeen mietteliään näköiseksi. Nimittäin puritaanit, joka oli nykykielellä ilmaistuna kristillinen äärisuuntaus, ovat ainakin erään näkemyksen mukaan kiitosjuhlien alullepanija. Kun puritaanit rantautuivat Amerikkaan noin vuonna 1620, oli heillä aluksi vaikeaa ja puolet uudisasukkaista kuoli nälkään ensimmäisenä talvena.

 

Sitten paikalliset alkuperäisasukkaat, joita silloin intiaaneiksi kutsuttiin, alkoivat sääliä heitä ja toivat kärsiville lähimmäisilleen ruokaa sekä opettivat heidät muutenkin uuden mantereen tavoille, eli opastivat tulokkaat kalastamaan, metsästämään ja viljelemään maissia, joiden taitojen avulla uudisasukkaat pääsivät elämisen alkuun. Henkiin jäämisen innoittamana tulijoiden johtaja määräsi lokakuussa peräti kolmen päivän juhlan ensimmäisen oman sadon kunniaksi.

 

Nälkä vaivasi siirtolaisia myöhemminkin, mutta keväällä 1623 luopui yhteisöllisestä viljelyjärjestelmästä, jossa johto oli säännöstellyt ruoan viljelijöiden työpanoksista riippumatta. Käyttöön otettiin palstojen yksityisomistus, jossa jokainen perhe sai oman maapalstan ja luvan pitää itse kaiken viljelemänsä. Tämä kannusti paremmin työn tekemiseen, eikä nälänhätiä enää tullut. Samanlainen ilmiöhän koettiin vastikään itärajan takana, jossa kolhoosijärjestelmästä luovuttiin ja niinpä Venäjä onkin nyt maailman suurin viljan viejä eikä tuoja, kuten Neuvostoliiton aikaan.

 

Tietooni ei ole tullut, että Amerikan alkuperäisväestö viettäisi kiitospäivää sen kunniaksi, että pelastivat aikoinaan valkonaamat nälkäkuolemalta.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi