Blogi

Koirien hautausmaa

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 09.01.2020 18:55

Blogi >>

Iloisena pidetyn Viipurin historia ja varsinkin vuosi -18 on harvinaisen synkkä ja verinen. Toivon, että ei-kaupallinen Yle joskus tuottaisi tv-elokuvan Viipurin kevään -18 tapahtumista. Luulen, että asia on suomalaisille sen verran raskas ja siksi huonosti myyvä, ettei mikään kaupallinen tuottaja rohkene moiseen hankkeeseen ryhtyä.

 

Neljän kilometrin päässä Viipurin keskustasta Pietarin päin löytyy kuvan muistomerkki, jossa lukee suomeksi ja venäjäksi seuraavaa:

"Tällä paikalla uinuvat suomalaisten valkokaartilaisten ja saksalaisten interventtien huhti- ja toukokuussa 1918 ampumat suomalaiset punakaartilaiset, jotka ovat miehuullisesti taistelleet Suomen työkansan asian puolesta. Ikuinen kunnia sankareille!" Patsaan takana lukee teksti venäjäksi ja suomeksi: "Merkkinä proletaarisesta solidaarisuudesta Suomen työkansan kanssa Neuvostoliiton työläisiltä. Huhtikuu 1961." 

 

Arvio koston keväänä 1918 Viipurissa surmattujen määrästä on 450 - 1200. Jostain luotettavasta lähteestä muistelen lukeneeni, että pelkästään suomalaisia punaisia lahdattiin noin 600 ja lisäksi niitä ulkomaalaisia, jotka eivät osanneet lausua yksi-sanaa tyydyttävästi tai joita muuten vain pidettiin venäläisinä lyötiin lihoiksi arvioiden mukaan 360-420.

 

Ulkomaalaisten joukkomurha tapahtui ihan Vesivehmaan jenkan hengessä, eli siinä meni vanhat sekä nuoret samallailla. Pelkästään Viipurin valleilla teurastettiin yhdellä kertaa 29.4.1918 noin 200 venäläiseksi leimattua. Teon tehneet Kajjjaanin sissit eivät olleet kielimiehiä ja niinpä samassa tohakassa pääsi ainuvastaan venäläisten ja eri Venäjän kansojen edustajien lisäksi muutama italialainen ja yksi saksalainenkin.

 

Valkoisen vallan railakasta sotilashuumoria osoittaa se, että Viipurin punikeista suurin osa ammuttiin parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsevalla tähän tarkoitukseen sopivaksi katsotulla koirien hautausmaalla, jonne heidät haudattiinkin. Se parikilometrinen on ollut asianosaisille raskas taival. Kuvan muistomerkki ei sijaitse koirien hautausmaalla, mikäli yhtään Viipurin karttaa ymmärrän.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi