Blogi

Koko kansan reissu- ja automies

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 14.10.2020 15:38

Blogi >>

Luin juuri Hannu Ignatiuksen kirjan Tapsa - Koko kansan reissumies, jossa on satoja lyhyitä juttuja, joissa kansalaiset kertovat kohtaamisistaan Tapio Rautavaaran kanssa. Lähes kaikki kohtaamiset ovat myönteisiä. Tosin eräs kertomus saa ilmeeni mietteliääksi. Sen mukaan Rautavaara oli niin erinomainen autoilija, että vaikka hän ajeli vuosikymmenien aikana miljoonia kilometrejä, häntä ei sakotettu kertaakaan.

 

Ja voihan se olla niinkin, ettei sakkoja koskaan siunaantunut. Tosin pari kirjan kertomusta saa ilmeeni mietteliääksi. Nimittäin kerran Rautavaara autoili selvästikin ainakin kovasti väsyneen oloisena Tikkurilan uimahallille perinteiselle ja sittemmin kohtalokkaaksi koituneelle aamu-uinnilleen ja pari poliisia kiinnitti huomionsa epävarmaan autoilijaan ja he pysäyttivät Tapsan auton, mutta nähtyään, että kuljettajana oli koko kansan sankari, korostivat tälle, että uimahallissa pitää viipyä vähintään puolitoista tuntia ja että paluumatkalla on noudatettava erityistä varovaisuutta liikenteessä. 

 

Toinen silminnäkijäkertomuksen mukaan Tapio Rautavaara olisi selvästi päihtyneenä pysäyttänyt amerikanrautansa ja kysellyt ohikulkijalta tietä TPSL:n juhlaan. Tuo TPSL tarkoittaa muistaakseni Työväen ja Pieneläjäin Sosialistista liittoa, jonka eduskuntavaaliehdokkaaksi Tapsa kerran suostui, mutta hänet pudotettiin viime tipassa listoilta poliittisen pelin seurauksena. Läpihän mies olisi mennyt heittämällä, joka keihäänheiton olympiavoittajan kohdalla on osuva kielikuva.

 

Pahin Rautavaaran autoilua koskeva tarina löytyy kuitenkin Lakimiesuutisista, jota lainaan häpeämättömästi:

"Nimismies Kari Rantanen oli syyttäjänä Sallassa 1957. Tällöin  oli esillä juttu syyttäjä vastaan Tapio Rautavaara, jota syytettiin rattijuopumuksesta. Juttu meni päätökseen ja puheenjohtaja Uuno Kangas julisti tuomion: neljä kuukautta vankeutta, ehdollisena.

Silloin ei rattijuopumuksesta ehdollisia tuomittu, ja Rantanen meni heti ilmoittamaan puheenjohtajalle tyytymättömyytensä päätökseen. Tällöin tuomari supisi: ”Se on voittanut kultamitalin.” Asia oli sillä selvä."

 

Loppuyhteenvetona todettakoon kuitenkin, että vaikuttaa tosiaan vahvasti siltä, ettei Tapio Rautavaaraa, koko kansan reissumiestä,  koskaan sakotettu  liikennerikkomuksista.

 


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Simo Tamminen 26.10.2020 22:48
Korjaan muuten ansiokkaaseen kijoitukseesi. TPSL on Työväen ja Pienviljelijäin Sosialidemokraattinen Liitto. Kekkosmyönteinen liitto joka eli erossa emäSDPstä viitisentoista vuotta vuodesta 1959 alkaen. Muuten on mukavia muisteloita ja huomioita sinulta.

Kommentoi