Blogi

Kuopion pommitukset

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 12.02.2008 17:36

Blogi >>

 Jokin aika sitten kerroin loppiaisena -40 tapahtuneesta Suojärven raivoisasta pommituksesta, jonka seurauksena Olli Koivistoisen seinäkello vaurioitui lievästi ja suohon jäi parikymmentä 250 kilon suutaria. Kuopio oli tietenkin koneiden päämääränä ja jostain käsittämättömästä syystä pommit osuivat 50 kilometriä sivuun. Muuten samana päivänä Jorma Sorvanto ampui alas viidessä minuutissa kuusi venäläispommittajaa, jotka palasivat Kuopion suunnasta ja kuka tietää, vaikka ssamat koneet olisivat olleet särkemässä Ollin kelloa.

 

Mutta kyllä Kuopiokin sai osansa. Talvisodassa kaupunkia pommitettiin ankarasti ja 3.2.1940 pommituksissa sai surmansa 37 ihmistä. Näistä varmaankin suurin osa kuoli täysosumasta, joka tuli Snelmannin puiston sirpalesuojaan. Olen kaupungin historian tutkimuksessa vielä sen verran alussa, että uhrien tarkkaa lukumäärää en ole saanut selville, mutta saattaa olla, että tapaus oli Talvisodan tuhoisin siviileihin kohdistunut pommi-isku. Mainittakoon, että päivää ennen väestösuojan tuhoamista viholliskoneet osoittivat hämmästyttävä tarkkuutta ja pudottivat parikymmentä pommia pieneen Valkeisen lampeen; senkin teon motiivi on selvittämättä.

 

Jatkosodassa Kuopio säästyi aika hyvin. Ainut pommitus tapahtui heti sodan alkupäivinä ja sen seurauksena Hallmanin Sampo-rullatehdas paloi. Kerrotaan, että kauppaneuvos Lauri Hallman, jolla oli poliittisia suhteita Englannin johtoon, lähetti suoraan Churchillille sähkeen: "Kuopijota ei sua ennee pommittoo, Hallman:" Ja se sähke tehosi, Kuopiota ei enää pommitettu.

 

Ylhäällä on kuva Tuomiokirkon vieressä olevasta lyhtypylvästä, joka muistuttaa ylöspäin tähyävää ohikulkijaa Talvisodan tapahtumista, sirpale on melkein katkaissut tolpan. Liekö saman pommin sirpale,  joka tappoi vestösuojallisen ihmisiä.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Anne Ahonen-Niemi 07.01.2018 09:04
Ompa hyvvee tekstiä - löötysköhän ihan veispukista kavereille jaettavaksi.
Oon muuttamassa piäkaapungista yli 20 vuuen jälkeen takasi syntymäkaapunkiini Kuopijjoon. Ukkoni on tämän piäkaapunkialueen kasvatti, mutta teki aekoenaan kaappiasharjottelun Kuopijossa, ihastu ihanaan murteesee, immeisiin ja maesemiin - ja piäsee viimein muuttamaan kanssani ite piäpaekalle, Kallaveen ranta oes tavotteena jopa puolen vuuen sissään.
Kaekkee hyvvee!

Kommentoi