Blogi

Kurja Karjalamme

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 21.06.2020 16:58

Blogi >>

Karjalaisten laulu on juhannuksen kunniaksi raikunut Uukuniemen Pyhäjärven rannalla ja se on hyvä se. Tosin laulu mielestäni kohtuuttomasti vääristää seudun historiaa, sillä väittäähän se, että maakunta on kurja eikä sillä ole rikkautta eikä makaan viljavaa. 

 

Minulla ei nyt  erämaaoloissa ole luotettavia bkt-tilastoja käytössä, mutta väitän, että tsaarin vallan aikaan, jolloin Suomi kuului osana maailman mahtavimpaan imperiumiin, joka ulottui Ahvenanmaalta Pohjois-Amerikan mantereen puoliväliin ja jonka metropoli Pietari oli tavallaan karjalaiskaupunki, Karjala ei ollut sen ajan mittapuun mukaan kurja, vaan maamme vauraimpia alueita.

 

Ei ole sattumaa, että vajaat pari sataa vuotta sitten maamme ensimmäinen höyrylaiva puksutteli juuri tuossa Pyhäjärvellä ja että maailman ensimmäiset radiolähetykset singottiin eetteriin Karjalasta, mikäli Kotka lasketaan karjalaiskaupungiksi, kuten itse ainakin lasken. Johannes Virolaisen mukaan Pietari työllisti karjalaiset ja jos mitään muuta ei mies keksinyt, saattoi hän alkaa myydä risuja Venäjän pääkaupungin rikkaille. Tai sitten lähteä Pietariin nuohoojaksi, kaupungin nuohoojista suuri osa oli parikkalalaisia. Myös suomalaiset ilotytöt olivat siellä erittäin arvostettuja ammatti-ihmisiä, mutta parikkalalaisten prosenttiosuutta en ole saanut jostain syystä luotettavasti selville.

 

Vastoin maakuntalaulun väittämää Karjala oli viljavaa seutua. Maamme leipäviljasta tuotettiin ennen sotaa melkein puolet Karjalassa. Maakuntalaulussa mainitaan halla, mutta sitä ei Laatokan rannoilla tunnettu, koska Euroopan suurin järvi piti hallan loitolla. Kurkijoella Uukuniemen naapurissa viljeltiin jopa maissia hyvällä menestyksellä, tosin Hrutshevilta se ei sitten myöhemmin jostain syystä onnistunut. Pohjanmaata on pidetty maamme vilja-aittana, mutta tässä yhteydessä on syytä muistaa, että Kurkijoella oli jopa ruotsalaiskylä, koska Pohjanmaan ruotsinkielisiä oli sinne muuttanut nälkää ja halloja pakoon.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi