Blogi

Kustaa Emil Levälahti

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 12.01.2018 18:38

Blogi >>

Ja taas löytyi oivallinen väitöskirjan aihe jollekulle itsensä pöhköksi lukeneelle historian lisenssille. Nimittäin suuren suomalaisen urheilu- ja yhteiskuntavaikuttaja Kustaa Emil Levälahden elämä on vielä perusteellisesti selvittämättä. Kiveen hakattujen-sarjan viimeisimmästä osasta löytyy muutama mielenkiintoinen tieto Levälahdesta, mutta paljon asioita on vielä tutkimatta.

 

Taustatiedoiksi jollekulle itsensä pöhköksi lukeneelle lisenssille kerron sen verran, että Kustaa Levälahti syntyi 1882 Rantasalmella suutari Taavetti Kämäräisen ja neiti Klaara Mullin ilmeisesti aviottoman rakkauden hedelmänä. Eräs kylän talollinen turvasi kuitenkin jostain syystä Kustaan Mullin, jolla nimellä hänet aluksi tunnettiin, ylläpidon ja tämä opiskeli itsensä vallan yliopistossa voimistelunopettajaksi. Sosiaalisen nousun myötä Kustaan nimikin vaihtui Mullista Levälahdeksi, ilmeisesti mies kyllästyi alituiseen mullitteluun ja kullitteluun.

 

Ilmeisen lahjakas Levälahti kohosi yhteiskunnassa tärkeäksi vaikuttajaksi ja organisaattoriksi. Urheilupuolella hän kunnostautui ennen kaikkea maamme olympiajoukkueiden pitkäaikaisena johtajana ja Vierumäen urheiluopiston johtajana. Lisäksi hänellä oli tärkeitä tehtäviä urheiluelämän ulkopuolellakin. Hän oli mm. mukana organisoimassa vuonna 1918 Varkaudessa ns. Huruslahden arpajaisia, joissa punikeiksi luokiteltuja Ahlströmin työmiehiä järjestettiin Huruslahden jäälle riviin ja tietty määrä arvottiin tarinan mukaan ammuttaviksi. Ainoastaan osa voitiin ampua, koska sahan toiminta olisi muuten kärsinyt kohtuuttomasti.

 

Seuraavan sodan aikaan Kustaa Levälahti toimi aluksi suomalaisen SS-pataljoonan yhdysupseerina. Tietoa ei ole siitä, oliko hän myös SS:n-jäsen ja vannoiko hän uskollisuuden valan Hitlerille, kuten asia vaati. Sitten Levälahti siirtyi Itä-Karjalaan keskitysleirin päälliköksi. Ne leirit eivät olleet mitään virkistysleirejä asiakkailleen.

 

Mahdollisen väitöskirjan tekijä voisi selvittää varsinkin sen, oliko Huruslahdelle, SS-joukoissa ja keskitysleirillä johtajana toimimisella vaikutusta myös maamme urheilukulttuurin kehittymiseen. Senkin itsensä pöhköksi lukenut lisenssi voisi selvittää, oliko rantasalmelainen Kustaa Levälahti Pekka Lipposen esikuva. Jotkut asiantuntijat tosin väittävät, että Lipposen esikuva oli eräs Korhonen-niminen maanviljelijä.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut 15.01.2018 12:10
Huruslahden tapahtumista voisi kertoa oikean totuuden.

Kommentoi