Blogi

Kuullun ymmärtämisestä

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 05.09.2019 16:39

Blogi >>

Jatkamme ruokalassa tapaamani veteraanitoimitsijan muistelusarjaa. Vuonna 1950 hän oli ollut mukana Tanskassa MM-melontakilpailuissa. Siellä Suomen 19-vuotias Thorvald Strömberg voitti 10.000 metrin maailmanmestaruuden, vaikka vastassa oli Ruotsin legendaarinen Gert Fredriksson, joka urallaan voitti peräti kuusi olympiakultaa. Strömberg saavutti ainoan olympiavoittonsa Helsingin kisoista. Melbournen kisat häneltä pilasi vatsatauti.

 

Tanskassa Strömberg aloitti kympinkisan hirveällä vauhdilla ja Ruotsin melontahirmu oli jo alkumatkasta jäänyt sata metriä. Silloin veteraanitoimitsija kertoi huolestuneensa ja huusi Strömbergille, että "älä hosu". Strömberg, joka oli ruotsinkielinen lopetti kokonaan melomisen ja huusi rannalle, että "vad du sa". 

 

Kaikesta huolimatta Suomen mies voitti maailmanmestaruuden ja joutui kilpailun jälkeen Tanskan kuninkaan käteltäväksi. Sekään ei mennyt ihan putkeen, koska Tanskan kuningas oli vinkaissut tuskasta, kun roima meloja oli tarttunut kuninkaalliseen käteen. Sen lisäksi, että kalastaja Strömbergin kädet olivat melomisen ja ammatinharjoittamisen yhteydessä venyneet niin, että ne ulottuivat polviin, oli niissä myös hirmuisesti voimaa.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Larry Holmes 05.09.2019 22:48
Herra A kertoi hyvin kaksi eri tarinaa ,joissa ongelmaksi yritti nousta ruotsinkieli. Jalkapallossa Åke ja Stig-Göran kyllä ymmärsivät toisijaan, mutta melonnassa eivät suomalaiset heti ymmärtäneet mitä toinen tarkoitti. Pitäisköhän maajoukkueissa pukukopista lähtiessä muistutaa, että ollaan sitten varovaisia ja komentokieli on suomi.

Kommentoi