Blogi

Kvanttien tanssi

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 11.10.2018 18:11

Blogi >>

Olen syvästi huolestunut maamme sivistyksen tilasta. Joukkotiedotusvälineistä saa sen kuvan, että maassamme vallitsee proletariaatin diktatuuri ja mikä pahinta, älyllisen proletariaatin diktatuuri. Mutta minulla on unelma asiantilan korjaamiseksi. Keskiviikkoiltaisin parhaaseen katseluaikaan pitäisi tv:ssä alkaa näyttämään suorana lähetyksenä Kuopion filosofiakerhon kokouksia, joita järjestetään kirjastokahvilassa.

 

Eilenkin tupa oli ihan täynnä, kun Turun Yliopiston filosofianprofessori Koistis-Olli oli puhumassa dualismista. Tilaisuuden aikana ilmaan heitettiin kärkevä ajatus, että kaikki onkin vain kvanttien tanssia, mutta silloin eräs vanha herrasmies pyysi puheenvuoron ja heti sen myös sai ja vakuutti, että ainakin hän on tässä huoneessa dualisti, joka tarkoittaa sitä, että on olemassa aine ja henki ja on sitä mieltä, että esimerkiksi moraali on muutakin kuin kvanttien tanssia.

 

Väite synnytti joukossa suurta kohinaa. Itse ajattelin kuitenkin salaa mielessäni, että jos kvantit eivät harrastaisi tanssiaan, ei moraaliakaan olisi. Tätä en kuitenkaan ääneen sanonut, mutta sen sijaan tuomitsin voimallisin sanakääntein jaon aineeseen ja henkeen, koska mielestäni lisäksi maailmankaikkeudessa on antimateriaa, jota en ole kuitenkaan koskaan tavannut. Professorikin katsoi minua hyvin mietteliään oloisena.

 

Tilaisuuden aikana kävi mielessäni, että vaikka ennen jouduinkin vähän teeskentelemään epäkäytännöllisyyttäni ja vaikka luulin jo saavuttaneen asiassa täydellisyyden, niin jos nyt salista palaisi lamppu, saattaisin silti olla läsnäolijoista ainut, joka pystyisi sen vaihtamaan. Olen nimittäin onnistunut vaihtamaan lampun kerran aikaisemminkin.

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi