Blogi

Lajityypillinen käyttäytyminen

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 11.10.2021 15:43

Blogi >>


Matkoillani Venäjän Karjalassa olen ihastellut sitä, että seutu näyttää olevan todellinen ihanneyhteiskunta ainakin sikäläisille kotieläimille, jotka saavat temmeltää vapaasti lajityypillisesti käyttäytyen ja sukuaan vapaasti jatkaen. Ei ole yllätys, että sukurutsan rappeuttamaa suomen pystykorvaakin yritetään pelastaa elinvoimaisen itäkarjalaisen laikakoiran geeneillä.Sikäläiset vapaina laumoissa kiertelevät koirat, joiden rotua ei pysty määrittelemään, vaikuttavat hyvin terveiltä ja tasapainoisilta verrattuna meikäläisiin puhdasrotuisiin, räksyttäviin, hysteerisiin, lonkka-, puru- ja luonnevikaisiin lajitovereihinsa. Muut vapaana temmeltävät otukset, eli lehmät, vuohet, kissat kuten myöskin turistit, saivat olla niiltä rauhassa. Tiiksan kadulla näin myös vapaan hevosen käyskentelevän koirien, ihmisten ja autojen keskellä aiheuttamatta mitään häiriötä. Suomessahan moinen vapaa hevonen saisi Yleisradion keskeyttämään ohjelmansa vaaratiedotteen vuoksi.

 

Kuvassa Solovetskin vuohet viettävät vapaa-aikaansa kaupan nurkalla odottaen, että joku pudottaisi roskakoriin jotakin jalkautumisen arvoista. Monella tapaa hyödyllisten vuohien toivoisi yleistyvän lemmikkeinä myös Suomessa, koska ne voisivat korvata saastuttavat ruohonleikkurit ja auttaisivat myös kotitalouksien ruokahuollon järjestämisessä. Jostain olen lukenut sellaistakin, että tsaarin armeijan manttelit tehtiin vuohen villasta, joka teki mantteleista sadetta hylkiviä - vuohen villa voisi hyvinkin korvata mikromuovipäästöjä aiheuttavan coretexin.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Hannu M 11.10.2021 18:49
Vielä näkee tällaista tässä eläinten tehotuotannon, rahan ahneuden, rikollisuuden, sotien ym. maailmassa. Kuvasta huomaa miten hyvä vuohilla on olla. Kuvalla on rauhoittava vaikutus. Hyvän kuvan olet ottanut.

Kommentoi