Blogi

Lisää tuulivoimaa

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 22.03.2020 19:32

Blogi >>

Vaarini veli Otto Könönen oli liikemies ja keksijä, joka kehitteli jo sota-aikana tuulienergian hyödyntämistä ja joka Rieponlahden kyläkirjan mukaan hankki kylän ensimmäisen auton jo kieltolaki aikaan, joka tieto saa ilmeeni mietteliääksi. Itse lienen perinyt ainakin muutaman Oton geenin ja niinpä tämä viikonloppu meni järven jäällä yllätys yllätys ei pilkkien, vaan siskontytölleni joululahjaksi ostamani leijan lennättämiseen.

 

Kyse ei ollut leikistä vaan tieteellisestä tutkimustyöstä. Minulla on idea, jonka mukaan kalliista, metelöivistä ja rumista perinteisistä tuulivoimaloista tulisi luopua ja tuulienergiaa tulisi hyödyntää kansantalouden tarpeisiin sijoittamalla tuulivoimalat joko kaasupalloihin tai sitten leijoihin.

 

Niissä tuulen voiman voisi ottaa talteen, joko perinteisellä rupelilla ja siihen yhdistetyllä dynamolla tai sitten leijat voisivat tuulen voimasta nousta ylös alas ja samalla narun välityksellä pyörittää maahan sijoitettua dynamoa.  Jonkinlainen kompromissi voisi myös olla mahdollinen ja perinteinen leija voisi ollakin heliumilla täytetty leijan muotoinen litteä folioilmalaiva, jossa yhdistyisivät sekä leijan että kaasupallon hyvät ominaisuudet.

 

Nyt kun koronavirus on vaarantamassa maamme ilmapuolustuksen tarpeet, sillä valtion rahat eivät ehkä enää riitä niin noin 30 tuhanteen miljoonaan, jonka verran 60 hävittäjää maksaisi 30 vuoden käyttöikänsä aikana, voisi maamme viehättävä naisvaltainen punavihreä hallitus harkita sitä, että edellä mainitulla 30 miljardilla kustannetaankin noin tuhat miljoonaa leija- tai ilmapallovoimalaa, jotka laskujeni mukaan tuottaisivat noin kymmenen ydinvoimalan verran sähköä, mikäli niissä jokaisessa olisi polkupyörän noin 10 watin dynamo ja jotka sen lisäksi turvaisivat sen, ettei maamme ilmatilaan tulla noin vain lentelemään. Siinä touhussa saisi helposti rupelinlavasta otsikkoonsa.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut ak 23.03.2020 20:14
...olen muuten keksinyt tuulivomalla vastatuuleen kulkevan auton. Ihmettelen, ettei sellaista ole vielä patentoitu. Idea on se, että auton katolla on rupeli ja siitä on hirmuisen pienet välitykset vetäviin pyöriin, jotka eivät suostu pyörimään taaksepäin. Ja mitä kovemmin ajaa eteenpäin, sitä vinhemmin virtaus pyörittää rupelia. Käsittääkseni ainoastaan valon nopeus on vuhdin rajana...
Kirjoittanut Hannu M 23.03.2020 18:46
Veneeseen tuuliturbiini kävisi mielestäni hyvin, sitä voisi käyttää mainiosti myös pienten sähköperämootorien akkujen lataukseen, järvellä yleensä tuulee ja ajettaessa ropelli pyörisi ainakin. Sähkön saisi samalla muihinkin ladattavien laitteisiin kännyköihin tabletteihin ym.

Kommentoi